Het leven is een echte ratrace, zeker wanneer je heel balletjes in de lucht moet proberen houden. Zelf heb ik heel lang getwijfeld, zou ik nu ouderschapsverlof aanvragen of niet?

Twijfel over ouderschapsverlof

Ondanks het feit dat ik vaak stress voelde over het combineren van al mijn rollen, twijfelde ik best wel hard over het opnemen van ouderschapsverlof. Ik vroeg me af of mijn werkgever mij dat niet kwalijk zou nemen, of ik dan niet faalde als persoon.

Daarnaast heb je ook nog eens de kwestie van het inkomen. Het verschil met een volledig loon is er wel natuurlijk, ook al is die niet zo groot. En al zou dit niet ten koste van je kinderen mogen gaan, er zijn altijd wel kosten. Ik wil niet dat mijn echtgenoot die allemaal alleen moet dragen.

Waarom ik er nu toch voor ga

Ik merkte dus al een eindje dat ik het lastig heb met het combineren van al mijn rollen en ik heb steeds vaker het gevoel dat ik er niet altijd kan zijn voor mijn gezin wanneer het nodig is. Vaak moest ik dan beroep doen op andere mensen zoals de grootouders. Ook al vinden zij dat helemaal niet erg, voelde ik me als ouder toch een beetje falen. Door tijd vrij te maken en meer tijd met onze zoon door te brengen hoop ik dat ik hem goed blijf kennen en de goede band die we samen hebben kan blijven behouden.

De laatste maanden is het ook erg druk op het werk. Gecombineerd met het gevoel dat ik niet altijd de ouder kan zijn die ik zou willen zijn, bezorgde mij dat bijkomende stress. Dat resulteerde in een korter lontje en minder enthousiasme.

Sinds 2020 of zo bestaat de mogelijkheid om ouderschapsverlof ook op te nemen in een 1/10de regeling. Dit wil zeggen dat je 1 dag om de twee weken of elke week een halve dag minder werkt. Dit is eigenlijk een ideale optie om ervoor te zorgen dat je als ouder op woensdagmiddag beschikbaar bent voor je kind. Daarnaast werk je toch nog elke dag waardoor je werkgever ook niet meteen echt problemen ondervindt van je afwezigheid. Vandaar dat ik nu toch de knoop heb doorgehakt en dit ga uitproberen.

Ik hoop alvast dat ik ermee bereik wat ik voor ogen heb. Nemen jullie ouderschapsverlof op? wat zijn jullie ervaringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.