Pattern guru, naast webkonijn, ook wel mijn ander alterego. Het begon allemaal nadat ik een workshop intuïtief tekenen volgde om mijn hoofd leeg te maken. Tijdens deze workshop ontdekte ik de kunst van het patroontjes tekenen.

Patroontjes tekenen

Zentangle is ook wel een term die vaak gebruikt wordt voor het tekenen van patroontjes om vormen op te vullen. Op het eerste zicht lijken de creaties te bestaan uit ingewikkelde patronen maar niets is minder waar. Door het herhalend tekenen van strepen en patronen ontstaan deze complex ogende vormen.

Doordat je je concentreert op het ritmische tekenen, kan je hierdoor door even bezig te zijn, je gedachten loslaten en volledig ontspannen. Daarnaast is het resultaat eigenlijk zo goed als altijd mooi (zelfs als je niet goed kunt tekenen) wat zorgt voor een gevoel van enthousiasme en creativiteit, iets wat voor veel mensen energie kan geven.

Start to …

Je kan perfect een lijntekening maken en deze opvullen. Ook complexere tekeningen kan je opvullen, ik werd al snel gefascineerd door onze franse bulldog. Sally is zowaar mijn pattern guru muze geworden, ze staat dan ook model op het merendeel van mijn pattern tekeningen.

Om te beginnen bepaal je welk patroon je wil gaan tekenen. Dit bouw je langzaam op.

Enkele voorbeeldjes:

Zo ga je verder tot je ganse tekening opgevuld is. Let op: hier kunnen enige uren tijd in kruipen, bij mij varieert het van een uur of 2 tot 40u per tekening (waarbij die laatste digitaal zijn en ik alle lijnen achteraf mooi verbind met elkaar).

Er bestaan ook heel wat boeken om aan de slag te gaan en de patroontjes onder de knie te krijgen. Persoonlijk vind ik dat dit een houvast biedt bij het tekenen al kan je eigen fantasie ook wonderen doen natuurlijk. Wanneer je aan de slag wil met kinderen (of zelf aan de slag wil), kan je hen bijvoorbeeld een aantal van die boeken laten inkijken ter inspiratie.

Een ideale activiteit om tot rust te komen, zonder zorgen. Het resultaat van je creatie is afhankelijk van je gevoel op dat moment. Niemand weet wat het resultaat zal zijn eens je eraan begint. Ik kan je wel eerlijk zeggen, ik heb nog nooit een lelijk resultaat gehad. Het lijkt me fijn om samen met hooggevoelige kinderen te doen als vorm van meditatie.

Ooit al tangles getekend? Hebben jullie dit ook als verrijkend ervaren?

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “patroontjes” op sociale media . Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega’s voor nog meer leuke creaties: Kreanimo en Mama duizendpoot

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Pattern guru, creaties met patroontjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.