Tuinkers is waarschijnlijk het bekendste kiemplantje die er bestaat. Het is super gemakkelijk om thuis te kweken, zelfs zonder groene vingers. En dat kweken kan ook op een creatieve manier.

Tuinkers is gezond

In tuinkers zitten heel wat vitaminen en mineralen, daarom is het ook gezond. In sommige landen worden de plantjes ook gebruikt als onderdeel van medicijnen omdat ze ontstekingsremmend en pijnstillend werken. Het plantje heeft ook een waarde bij hoest,  bloedarmoede, blaasaandoeningen, en gebrek aan eetlust. Sommigen zeggen dat het helpt bij diarree, anderen zeggen dan weer bij obstipatie.

Tuinkers kweken

Het is heel eenvoudig om tuinkers zelf te kweken, de zaadjes koop je in zakjes en kan je zowel buiten of binnen zaaien. Tuinkers kiemt op zowat alles dat een beetje vocht kan vast houden. Denk aan keukenpapier, spons, watten, aarde, lege eierschalen, plastic bakjes of kiemschaaltjes.

De zaadjes hebben zo goed als geen ondergrond nodig om te kunnen ontkiemen. Na een dag ontkiemt de tuinkers al uit de zaadjes en kan na een weekje kan je er al van beginnen eten zelfs. Heel leuk om kindjes te leren over het groeiproces van zaadjes.

Een huisje om te kweken

Naast het glazen schaaltje met tuinkers (dat je hierboven overigens ziet, maakten wij ook een huisje met een tuinkers tuintje. Het huisje bouwden we met goedkope versneden sponsen, in elkaar geprikt met tandenstokers. De bodem van het tuintje werd gemaakt met de schuurlaag van die sponsjes (zo hebben we niets verspild.

Huisje spons

Eenmaal het huisje in elkaar zat, bestrooiden we de tuin en het dak van het huisje met zaadjes. We hebben inmiddels geleerd dat je beter geen tuinkers op het dak zaait, het kiemt enkel in de gleufjes van de spons omdat de rest onvoldoende water vasthoudt. Het water zakt nl. allemaal naar onderen.

Na een weekje leek het huisje in de wildernis te staan en hebben we een weggetje gemaakt naar de deur. Nog een weekje later was alle tuinkers weg, want we konden die toch niet laten staan?!

Huisje met weggetje

Wil je zelf tuinkers zaadjes oogsten, dan laat je die best wel staan, een hele zomer lang. Uit de bloemetjes van de plant, kan je naar het schijnt later zaden winnen. Nu, de een zakje tuinkerszaadjes kosten echt niet veel, dus ik zou de tuinkers gewoon opeten hoor.

Smakelijk!

Ook iets gemaakt binnen ons thema past? Deel gerust ook jullie eigen creatie binnen het thema “gezond” op sociale media met de hashtag #creaKrea. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de CreaKrea collega’s voor nog meer leuke creaties: KreanimoMama duizendpootKnutseljuf van Ede en Crea met kids

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

4 Replies to “Tuinkers tuintje in huis

  1. Ik ben dol op tuinkers! Maar mijn probleem is altijd: dan is alles geknipt en dan moet je opnieuw beginnen zaaien? Want dat springt toch echt niet meer opnieuw aan de gang? Of vergis ik me?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.