De herfst en winterperiode brengen weer heel wat virusjes in huis. Verlicht je symptomen op met behulp van etherische oliën. Deze natuurlijke producten bieden heel wat mogelijkheden en ruiken daarbij ook nog eens heerlijk.

Verkouden?

Verkoudheid is een infectie van de luchtwegen, meestal veroorzaakt door een virus. Wanneer je verkouden bent, heb je vaak klachten zoals hoesten, neusverstopping en keelpijn.

Veel mensen gebruiken aromatherapie bij verkoudheid of griep zonder het te weten, denk bijvoorbeeld aan vicks voor op de borst of zo’n inhalator. Pure etherische oliën zijn eigenlijk beter ter ondersteuning omdat ze volledig natuurlijk zijn.

  • Eucalyptus is waarschijnlijk het meest gekend om in te zetten bij een verkoudheid omwille van haar sterke lucht-ontsmettende werking bij virussen. Het ondersteunt de longen bij de opname van zuurstof en is goed voor het immuunsysteem.
  • Pepermunt is dan weer meer gekend voor haar koelende effecten maar ook deze is ideaal bij verkoudheden. Pepermunt olie heeft namelijk een ontstekingsremmende en virus-dodende werking.
  • Den heeft dan weer onsmettende eigenschappen en werkd ontstekingswereld. Gecombineerd met eucalyptus zorgt het ervoor dat de neusslijmvliezen niet snel irriteren. Ideaal om te gebruiken wanneer je last hebt van de sinussen.
  • Citroen versterkt het immuunsysteem en reinigt de lucht van je omgeving. De geur mengt makkelijk met andere geuren en maakt zware aroma’s luchtiger.

Tip: Zelf koop ik graag mijn producten bij holland & barret of farmaline, via deals.be kan je hier vaak goede promotiecodes vinden.

Hoe gebruik je de etherische oliën?

Je kan de etherische oliën op heel wat verschillende manieren gebruiken om de symptomen van je verkoudheid te verlichten. Afhankelijk van wat jij zelf fijn vind of de noden die je hebt.

Dampen

Bij een verkoudheid is een stoombadje ideaal om te dampen en je neus weer vrij te maken. Vul een kom met kokend water, 3 druppels eucalyptus olie en 3 druppels den. Adem de warme dampen in gedurende een klein kwartiertje.

Enkel dampen met een aantal druppels lemon eucalyptus kan wonderen doen bij ademhalingsproblemen.

Ehterische oliën in bad

Als je niet zo houdt van dampen, kan je ook een bad nemen met etherische oliën. Zo werkt eucalyptus olie verkwikkend en slijmoplossend. Doe daarvoor 4 tot 5 druppels in je bad, meer is niet nodig. Let wel op: nooit pepermunt gebruiken in bad.

Massage

Bij hoestbuien kan je enkele druppels lemon- eucaplyptus vermengd met een basisolie zoals amandel olie over de borstkas masseren. Nostalgie naar onze kindertijd met vicks vaporub?

Diffuser

Een diffuser bevochtigd de lucht voor een gezonde ademhaling en verdeelt de etherische oliën gemakkelijk in de ruimte.

Gebruik een aantal druppels eucalyptus, den en citroen om de lucht te zuiveren en ervoor te zorgen dat je neus goed open blijft.

Geursteen

Geen stopcontact maar wil je toch olietjes in de ruimte verdampen, gebruik dan een geursteen. De etherische oliën trekken in de poreuze steen en verdampen door koudeverdamping. De geurstenen zijn ideaal voor kleine ruimten zoals bijvoorbeeld het toilet, badkamer, ook ideaal als je de geur wat subtiel wil bijvoorbeeld in de kinderkamer.

Inhalator met etherische oliën

Een aromatherapie inhalator is ideaal om je olietjes altijd bij te hebben, het is een beetje zoals zo’n vicks stick van bij de apotheek. Heel eenvoudig in gebruik, je druppelt gewoon enkele druppeltjes olie op de katoenen filter en klaar is hij. Geen inhalator bij de hand? Druppel dan op je katoenen zakdoek.

Ideale blends bij een verkoudheid: 5 druppels eucalyptus olie of 3 tot 5 druppels pepermuntolie met 1 druppel den en 1 citroen.

Op zoek naar meer gezonde tips? Neem dan zeker een kijkje onder de rubriek gezond en fit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.