Een heerlijk avondje in de bioscoop of thuis voor de tv, dat gaat bij de meeste gezinnen wel gepaard met een lekker snack erbij. Wie zoekt naar een lekkere snack zonder al te veel calorieën, komt vaak bij popcorn uit.

De grote vraag blijft natuurlijk, is popcorn gezond?

Dat het gezonder is dan chips, dat is al zeker. De maiskorrels waarvan het gemaakt wordt, zijn rijk aan antioxidanten, bevatten ook meer vezels, vitaminen dan chips en je hebt minder vet nodig om het te maken. Maar je moet wel opletten, want niet alle popcorn is gezond. Als je zeker wil zijn, maak je ze dus best zelf en dat is heus niet zo moeilijk.

Popcorn in kom

Popcorn maken

Hier thuis maken wij af en toe wel eens popcorn. Tot voor kort deed ik dit meestal nog in een kookpot, hierdoor moest ik redelijk wat olie gebruiken (2dl voor 125 gram mais) en toch durfde het nog wel eens aan te branden.

De microgolf optie bleek ook geen succes te zijn want de paar keer dat ik dit probeerde was het merendeel van de mais niet geploft, beetje zonde van het geld. Daarbij komt dat deze ook best veel suiker en boter bevatten.

Na lang aandringen bij de man ben ik er in geslaagd om een popcornmachine in huis te mogen halen. En popcorn maken ging nog nooit zo goed! Geen gedoe meer, geen aangebrande potten of teveel ongepofte maiskorrels. Geen klungelige mama en toch een tevreden zoon.

Mais in popcorn maker

Gezonder

Deze film snack is wel gezonder. Ik gebruik minder olie (1 eetlepel), soms zelfs geen. En we zijn ondertussen zelfs al aan het experimenteren geslagen met verschillende smaakjes, eens wat anders dan suiker of zout. Denk bijvoorbeeld aan paprikapoeder met spaghettikruiden met een snuifje zout, pizzakruiden en parmezaanse kaas, …

De ervaring leert wel dat je de kruiden er best achteraf opdoet en door de popcorn heen mengt, anders loop je het risico dat het toch een beetje aanbrandt.

Eten jullie ook graag eens popcorn wanneer jullie naar een film kijken?

Meer recepten of inspiratie? Lees dan mijn foodartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.