Vliegtuigjes vouwen van papier, ik was er als kind zelf ook gek op. Welk kind vind het nu niet fijn om eens gek met zelf gevouwen vliegers te gooien en te kijken hoe ver hun ontwerp landt?

Vliegtuig design

Het is nog leuker als je vliegtuigjes niet gewoon een blad papier hebben maar een heus vliegtuigontwerp. Dit kan je verkrijgen door er zelf op te tekenen eens je vliegtuigje klaar is. Of je zoekt een vouwboek zoals het boek van usborne Supervliegtuigen vouwen & vliegen.

Het boek bevat 100 leuk vormgegeven bladeren die op hun beurt kunnen gevouwen worden tot een mooi vliegtuig. Er staan 4 types designs in uitgewerkt, telkens te herkennen aan een icoontje in de linkerbovenhoek van het blad. Daarnaast vind je de vouwvoorbeelden en elk blad bevat ook een aantal handige hulplijnen om de instructies te vereenvoudigen.

 • Speeder: een snel vliegtuig.
 • Stunter: een stuntvliegtuig die lussen kan maken.
 • Twister: dit vliegtuigje kan bochten maken.
 • XT-578: dit vliegtuig maakt een langame start en schiet nog eens omhoog voor hij landt.

Vliegtuigjes vouwen is leerzaam

Vliegtuigjes vouwen is niet enkel leuk maar ook erg leerzaam. Hoezo leerzaam, denk je vast?

 •  De instructies van de vouwvoorbeelden volgen, vergt wat denkwerk. Dit helpt kinderen om een stappenplan te volgen en om gestructureerd te werken.
 • Je kan de vliegers laten vliegen en de kinderen de afstand laten meten, zo leren ze weer wat bij over afstanden en meten.
 • Ideaal materiaal om concepten aan te leren zoals voortstuwing, zwaartekracht en weerstand. Hier kan je me experimenteren door bijvoorbeeld de vleugels wat aan te passen.

Spelen met papieren vliegtuigjes

Het klinkt misschien wel gek, maar met papieren vliegtuigjes kan je leuk spelen. En je kan meer wedstrijdjes of spelletjes bedenken dan enkel wie gooit het verst.

 • Welk soort vliegtuigje vliegt het verst? Het hoogst? Het snelst?
 • Kan je door een gat vliegen (vb. wanneer je een groot stuk karton met een gat in ergens plaatst). Dit kan je misschien koppelen aan punten waarbij je moeilijkere (kleine) gaten maakt en eenvoudigere.
 • Maak een doelwit en probeer dit te raken.
 • Welk vliegtuigje kan het langst in de lucht blijven zweven?

Kan je er niet genoeg van krijgen, vul dan zeker ook het logboek achterin het supervliegtuigen boek aan en hou op deze manier alle records bij.

Ik herbeleef onze plezierige vliegtuigmomentjes meteen opnieuw terwijl ik dit schrijf. Hebben jullie er ook al zin in? Koop alvast jouw exemplaar van 100 supervliegtuigen vouwen & vliegen.

Heb je zelf ook iets leuks gemaakt met papier, deel het dan zeker in de linkparty van deze maand.

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.