Pinksteren is voor Christenen het feest waarop de komst van de Heilige Geest gevierd wordt. Vuur staat symbool voor dit gebeuren. Normaal gezien is dit de periode waarop wat kinderen hun lentefeest of communie doen, een ideale gelegenheid om met hen te werken rond dit thema dus.

Wat gebeurde er volgens de Bijbel op Pinksteren?

Nadat Jezus gekruisigd werd en terug verrezen is na 3 dagen (op Pasen), bleef hij 40 dagen bij zijn leerlingen. Dit tot Hemelvaartsdag, waar hij terug naar de hemel ging. Hij gaf de apostelen aan dat hij na zijn vertrek de Heilige Geest zou sturen. De 10de dag na Hemelvaart, de vijftigste dag na Pasen verscheen plots iets dat leek op vuur en zich vlam per vlam verdeelde over de gelovigen (de Heilige Geest). Daardoor begonnen ze over de grote daden van Jezus en God te vertellen in heel wat verschillende talen die mensen over de hele wereld zouden begrijpen. Dit moment wordt ook wel gezien als het startpunt van de kerk.

Vuur staat dus symbool voor Pinksteren. Nu nog vinden we dit in heel wat uitspraken terug:

 • De apostelen werden “aangestoken”
 • De aanwezigheid van de Heilige Geest zette hen “in vuur en vlam”
 • De apostelen werden “vurig enthousiast”
 • De gelovigen “verdedigen God vurig”
 • Het geloof verspreidde zich “als een brandend vuurtje”
 • Wanneer ze vol enthousiasme vertellen “spatten de vonken ervan af”

Normaal gezien is de periode tussen Pasen en Pinksteren ook het moment dat heel wat kinderen hun lentefeest of communie doen. Ik vind dit dus een mooie periode om een vuur-knutsel te maken en de symboliek rond de spreekwoorden uit te kunnen vertellen.

Vuur

Wat heb je nodig?

Hoe ga je te werk

 • Knip twee cirkels uit het karton: een groot een een klein.
  Tip: Voor de ene gebruikte ik een dessertbordje om de cirkel te maken en voor de andere een klein glaasje.
 • Knip twee grote cirkels uit de drie kleuren crêpepapier en bewaar de restjes.
  Hiervoor gebruikte ik een groot bord om deze te tekenen.
 • Leg de kleine kartonnen cirkel midden in de cirkel van crêpepapier en plooi het crêpepapier er wat rond heen. Knip vervolgens hoekjes en kantjes uit zowel het rode, het gele als het oranje crêpepapier.
 • Leg de drie gekleurde cirkels op elkaar met het kleine kartonnen cirkeltje in het midden. Rood leg je onderaan, dan oranje en dan geel. Bind dit samen met een eleastiekje en lijm vast op de grote kartonnen cirkel.
 • Je hebt nu al iets wat op vuur lijkt maar het is nog niet heel levend. Daarvoor gebruiken we de restjes crêpepapier die overbleven na het knippen van de cirkel. Als het goed is, heb je van elk kleur een 4-tal hoeken over. Deze verfrommel je en Lijm je tegen het vuur of ergens in het vuur. Let er gewoon op dat je nog een opening houdt om straks – wanneer alles droog is – het led kaarsje in te plaatsen.
 • Eens dit klaar is, kan je de houten takken rond het vuurtje kleven.
 • Plaats het led kaarsje erin en geniet van je brandende vuurtje. Dit kan veilig in de woonkamer.

Maakte je zelf ook een leuk werkje met crêpepapier, deel ze zeker in de linkparty, je vind deze terug onder de blog over crêpepapier in plaats van verf. Wie weet kan jij op het einde van de maand dan de creatieve linkparty badge plaatsen.

Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.