Elk kind heeft een ander leesniveau, ook wel het AVI-niveau genaamd. Dit is een indicatie voor technisch lezen of hoe goed leest het kind de woorden in de tekst. Hoe bepaal je dat leesniveau?

AVI leesniveau

Er bestaan 12 AVI niveaus, beginnende van AVI Start tot AVI plus. Dit technische niveau zegt niet alles, het legt de basis voor begrijpend lezen maar het is nog geen begrijpend lezen.

Dan heb je ook nog eens de moeilijkheid dat je als ouder niet altijd weet op welk niveau je kind leest.

Wanneer je het AVI niveau weet omdat de juf/meester het vertelde of omdat je vaak leest met je kind, is het eenvoudig om te kijken welk boek geschikt is. Tenminste als je AVI boekjes gebruikt. Alleen, niet op elk kinderboek staat het AVI niveau weergegeven en dit kan wel lastig zijn.

Wanneer je het AVI niveau weet maar niet weet op welk niveau je kindje leest, kan je het niveau bepalen dankzij deze tips van Marion van der Meulen, ik schreef hier ook nog enkele andere manieren uit.

Leeftijdsindicatie

Zowel in de bibliotheek als online vind je vaak wel terug voor welke leeftijd een bepaald boek geschikt is.

Enkele voorbeelden:

BoekLeeftijdsindicatie
Lezen is leuk – lees je mee?6+
Omkeerboekje Heksje Lilly7+
Tim de kleine boswachter7+
Kevin en de koekjesdief7+
De dromendief7-9
Grapman8+
Buffalo Bill en de kleine zeemeermin10+

Leesniveau berekenen

Je kan het niveau van een boekje ook bepalen door het aantal woorden per zin en het aantal tekens/lettergrepen per woord te bepalen.

Je kan dit tellen of gewoon een aantal paragrafen over tikken in MS Word. Dit laatste kan via de spellingscontrole (indien de leesbaarheidsstatistieken bij de opties aanstaan) de leesbaarheid bepalen. Hier moet je wel een vergelijking maken met een tabel om een beter beeld te krijgen. Zelf kijk ik vnl. naar de zinslengte maar er bestaan ook complexere formules om te berekenen waarbij ook gekeken wordt naar de woordlengte en het aantal lettergrepen. Dit laatste geeft Word niet weer.

Leesbhaarheid

In bovenstaand voorbeeld tikte ik de eerste bladzijden van een boekje van Heksje Lilly over, de woorden bestaan uit 1, 2 en 3 lettergrepen. Dus zou vallen op een niveau voor het eerste of tweede leerjaar, wat ook klopt met de leeftijdsindicatie 7+.

Leerjaar BelgiëGroep NederlandZinslengteLettergrepen per woord
1e leerjaargroep 3<51-2
2de leerjaargroep 4<73-4
3de leerjaarGroep 583+
4de leerjaargroep 6113+

5 vinger test

Doe de vijfvingertest samen met je kindje om te te bepalen of het boek voor hem of haar makkelijk of moeilijk i.

  • Lees een bladzijde uit het boek.
  • Tel alle woorden die moeilijk zijn om te lezen op je vingers.
  • Minder dan vijf vingers? Lezen maar!
  • Meer dan vijf vingers? Kies een ander boek en doe de test nog eens.

Software

Wanneer je zoekt op het internet kan je ook wel software vinden die je kan downloaden en installeren om de niveaus te bepalen. Zelf vind ik dit niet nodig om zo ver te gaan en risico’s te nemen met onveilige software.

Lezen moet vooral leuk zijn en blijven, we moeten niet overdrijven in die niveaus. Belangrijker dan het leesniveau van een boek is natuurlijk de interesse van een kind. Net als wij, zoeken kinderen een boek uit met een cover en een thema die hen aanspreekt. Als ouder weet je meestal wel waar die interesses van je kind liggen. En of dit boek nu eens eenvoudiger of uitdagender is, maak er een leuk moment van om samen met je kind te lezen. Dit is niet enkel goed voor hun leeskilometers maar ook voor de band tussen ouder en kind.

Op zoek naar lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.