Een grappig boek voor kinderen, vol fantasie en leuke kleurrijke illustraties. Een verhaal over een superheld die anders is dan de anderen … over humor als superkracht: Grapman.

Het boek is geschreven door Tjibbe Veldkamp en Kees de boer en werd uitgegeven door Querido.

Grapman

Nik, een gewone jongen volgens de mensen, maar een komische superheld in zijn eigen hoofd, moet op een dag een spreekbeurt geven over de middeleeuwen. Hij doet dit samen met Noor, maar is dit tot niemands verbazing gewoon vergeten, dat gebeurt wel vaker.

Net zoals je zou verwachten van een kerel die zichzelf Grapman noemt, probeert hij er zich uit te redden met humor. Toevallig met dezelfde grap die mijn zoon aanhaalde over het onderwerp. Dit maakte het voor ons extra leuk.

Voor het eerst krijgt Nik de hele klas aan het lachen met zijn grap. Net daardoor klapt er iets bij zijn meester Nietje. De kregelige meester Nietje, neemt Noor en Nik mee terug in de tijd, naar de negentiende eeuw, een tijd waar kinderen nog gestraft mogen worden … Nik is ervan overtuigd dat hij met zijn super grappen en fantasie al hun problemen zal kunnen oplossen, helaas stapelen de problemen zich steeds meer op.

Zou de grappigste held van de wereld zich uit deze situatie kunnen redden en terug reizen naar hun eigen tijd? Komen ze dan wel terug op het juiste moment?

cats love grapman

Is het grappig?

Het verhaal is heel leuk geschreven. Het leest echt vlot, na drie avonden voorlezen waren we er volledig door (en het is best wel een dik boek). Dat komt ook omdat je na elk hoofdstuk steeds benieuwd bent naar wat er vervolgens zal gebeuren.

Nik heeft heel veel fantasie en maakt voornamelijk flauwe moppen. Je weet wel, zo’n grap waarna je vervolgens met een zucht en de woorden “o jee” tegen je voorhoofd slaat (iets wat de zoon dan af en toe ook wel eens deed tijdens het verhaal).

Achterin het boek is er ruimte om tekst te schrijven bij wat extra scenes en om een tekening te maken bij de titel “De aanval van de banaanmensen”.

Grap mee

Het zou een verhaal zijn voor de leeftijd vanaf 8 jaar en ouder, maar mijn zoon van bijna 6 was ook volledig mee. Om voor te lezen lukt dat ook perfect. De Afbeeldingen in het boek zijn heel levendig en leuk gemaakt, dit helpt ook om mee te volgen. Het goede nieuws, in boek 1 wordt deel twee ook reeds aangekondigd: Sci-Girl slaat toe. Oh ja, deze staat gepland voor september 2021.

grapman deel 2

Het is een ideaal boek om al aan deze leeftijd in huis te hebben, ik ben ervan overtuigd dat het boek – wanneer hij goed kan lezen – ook wel nog vaak uit de kast zal genomen worden.

Bestel jouw exemplaar van “Grapman”, je vind hem uiteraard ook bij de lokale boekhandel.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.