Dit jaar is het jaar waarin ik heel wat start-to-read tips zal delen. Het komt hier dan ook vaak aan de orde. Leren lezen is een hele opdracht en het is altijd leuker om al spelend te leren. Het eerste al-spelend-lezen tipje is een woordenspeurtocht. Een idee dat ik via mijn vriendin (de eigenaar van nestelcreatie) kreeg.

Woordkaartjes

Om te beginnen maak je woordkaartjes. Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Ik nam een A4 blad en plooide die in 8 om vervolgens te knippen. Daarna schreef ik de woordjes erop. Wil je zeker zijn dat je kindje het kan lezen, kan je de kaartjes ook perfect maken met de computer. Een tip die ik hiervoor kreeg van mama duizendpoot is, gebruik century gothic. Dit lettertype is heel eenvoudig en kunnen kinderen makkelijk lezen.

Om te weten welke woordjes er op de kaartjes kunnen, keek ik enerzijds in het leesboekje dat altijd in de schooltas van ons zoontje zit. Anderzijds bekeek ik de omgeving, welke woorden kon ik linken aan ons huis om zo een tip te geven naar waar het volgende woordkaartje verstopt kan zijn.

Dit waren de woordjes die aan bod kwamen: pot, pan, kom, nat, kak, klok, kat, bak, spel, mat, plant, pen, pet, bril, kam, lamp, kan …

woordenspeurtocht

De speurtocht maken doe je dus best even wanneer je kind niet in dezelfde ruimtes is. Het eerste kaartje hou je opzij en geef je straks als eerste. vb. pan.

Woord in pan

Op de plaats waar je de pannen vind, leg je het volgende kaartje vb. kom en zo ga je door. Op de laatste plaats kan je een leuke verrassing voorzien. In ons geval was het eenvoudig weg een snoepje.

Woordentrein

Zoonlief ging enthousiast aan de slag en volgde de woordentrein. Uiteindelijk vond hij het snoepje. Ik had gedacht dat hij teleurgesteld zou zijn met zo’n klein prijsje maar dit was meer dan voldoende om te vragen of we de volgende dag nog eens zo’n leuke woordenspeurtocht konden doen.

Zo zie je maar, er is niet veel nodig om van leren een leuke activiteit te maken. Behalve dan een portie creativiteit of een tip van een andere mama ūüėČ Bij deze.

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema ‚Äútrein‚ÄĚ op sociale media . Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega‚Äôs voor nog meer leuke creaties: Kreanimo en Mama duizendpoot

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

2 Replies to “Woordenspeurtocht om thuis het lezen te oefenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.