Tijdens de verlengde herfstvakantie kreeg zoonlief vervroegd zijn verjaardagsgeschenk, zodat hij er al mee zou kunnen spelen. De geheime gang, een leuk samenwerkingsspel gebaseerd op memory.

Coöperatief gezelschapsspel

Zo’n samenwerkingsspel of coöperatief spel, vind ik erg fijn om te spelen met het gezin. Je gaat als gezin de uitdaging aan en het spelen van zo’n spel heeft een grote invloed op de manier waarop je het spel speelt. Je moet namelijk kunnen vertrouwen op elkaar en je streeft samen 1 doel na: het winnen van het spel. Het spelen van zo’n spel is ook leuk voor jong en oud, er is geen druk om te winnen waardoor een kind die niet graag verliest niet boos wegloopt.

In een coöperatief spel gaat het veel meer om samenwerken en elkaar helpen. Kinderen ontdekken dat je sneller successen behaalt wanneer je samenwerkt en als je verliest, dan doe je dat ook samen en is het niet persoonlijk.

De geheime gang

De geheime gang is vooral een zeer mooi spel, een atypische doos met een rechtopstaand kasteel, een klok, een geheime luik en een brievenbus om de klokjes in te doen.

Inbrekers hebben hun kostbare buit verborgen in de geheime gang van het geheimzinnige kasteel. Om middernacht plannen ze terug te komen om meer te stelen. De spelers zijn een team met detectives die de opdracht hebben om de diefstal te voorkomen. Ze moeten ontdekken welke voorwerpen de dieven willen stelen. Lukt dit voor middernacht, dan zijn ze de dieven te slim af, zo niet, dan komen de dieven alsnog de buit halen.

DeGeheimeGangKlok

Spelverloop

Na het schudden van de voorwerptegeltjes, kies je zonder kijken 3 kaartjes die in de geheime gang (onder het luikje) verstopt worden. De bedoeling is om tijdens het spel te achterhalen wat er verstopt zit in de geheime gang. De overblijvende voorwerptegels worden samengevoegd met de kloktegels. Deze tegeltjes leg je vervolgens verspreid over het spelbord op de daarvoor aangeduide plekken.

Om beurt mag een speler 2 tegels omdraaien (zoals bij memory). Dan zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Je hebt 2 dezelfde tegels, deze mogen dan op de daarvoor voorziene plaats op het spelbord geplaatst worden.
 • Je hebt 2 verschillende tegels, deze moet je dan terug omdraaien, maar probeer deze te onthouden voor een volgende ronde van jou of de medespelers.
 • Je hebt een kloktegel en een voorwerptegel, de klok tikt 1u weg en de kloktegel gaat in de brievenbus onder de klok. De voorwerptegel draai je terug om en onthoud je.
 • Je hebt 2 kloktegels. De klok tikt 2u weg en de tegels gaan in de brievenbus onder de klok.

De bedoeling is dat je als team kan raden wat de 3 voorwerpen zijn die verstopt zijn in de geheime gang. Dit dient te gebeuren voor middernacht, dan ben je als team gewonnen. Slaat de klok middernacht voordat je geraden hebt, dan gaan de dieven lopen met de buit.

Onze mening

Het is een heel leuk spel om te spelen. Zoonlief wou het al meteen spelen nadat hij het gekregen had en kreeg er niet genoeg van, die avond speelden we het een aantal keer na elkaar. Zelf vonden zowel mijn echtgenoot als ikzelf het ook leuk om te spelen. Soms is het wel verrassend (en tegelijk ook schrikwekkend) om te zien hoeveel beter het geheugen van onze zoon is ten opzichte van ons.

Als er iets op te merken is aan het spel, is het dat de tegeltjes behoorlijk klein zijn. Op zich stoort het niet, maar hierdoor loop je wel sneller de kans om er eens eentje kwijt te raken. Gelukkig zitten in de doos ook nog 3 blanco tegeltjes.

En ik blijf me wel afvragen waarvoor de 2 vergrootglaskaartjes zouden dienen die bij het spel zitten.

Ben je nog op zoek naar het ideale geschenk voor de komende periode en spreekt dit spel je aan? Dan heb je geluk want ik mag van Sunny Games een exemplaar van dit spel wegschenken onder de lezers.

Wat moet je hiervoor doen?

Deze winactie is ook coöperatief. Samen spelen is namelijk samen winnen. Geef daarom onder deze post aan met wie je graag dit spel zou spelen. Enkel wanneer deze persoon ook op jouw reactie reageert, maak je kans op dit leuke spel van Sunny Games. 

Te enthousiast en geen zin om dit spel mis te lopen, koop dan jouw Geheime Gang tijdig voor de feestperiode.

Op zoek naar meer speelplezier? neem dan snel een kijkje bij mijn speelgoed reviews.

Deelnemen kan tot en met 30 november 2020. De dag na afloop maak ik de winnaar bekend via een privé bericht of e-mail. De winnaar dient zich binnen de 48u te melden. Zo niet, wordt een andere winnaar gekozen. Over de uitslag van een give away wordt geen discussies gevoerd.
*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

9 Replies to “De geheime gang, een coöperatief gezelschapsspel

  1. O tof zeg! Kunnen we samen nog eens een leuk spel spelen. Dit ziet er in ieder geval fantastisch uit!
   Ik speel mee Villa Speelmama!

 1. Leuk spellen waarbij je moet samenwerken! Ziet er mooi en leuk uit. Ik ben benieuwd en ga de uitdaging graag met mijn kinderen aan.

 2. Lijkt me een leuk en origineel spel! Fijn voor onder de kerstboom en om dan samen te spelen op kerstavond met mijn gezin Gabriël zal erg nieuwsgierig zijn naar de drie voorwerpen in de geheime gang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.