Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd goed leren lezen, dit vormt de basis voor hun ganse leertraject. Dat kan alleen maar als lezen ook als leuk ervaren wordt en niet als een last natuurlijk. AVI-start boekjes zijn alvast een leuk begin.

Wat is AVI

AVI is de afkorting van Analyse Van Individualiseringsvormen, een mond vol dus. Eigenlijk is het een indicatie van het niveau waarop iemand leest. Door dan de boekjes van het juiste niveau te kiezen, kan je kind gaan oefenen oefenen met lezen op een eigen niveau.

Beginnende lezers beginnen met niveau AVI-start en eindigen dan meestal het lager onderwijs met AVI-Plus. De AVI-niveaus hebben meestal een letter en een cijfer. Leest je kind op niveau M3? Dan leest hij op het niveau van een gemiddelde kind uit midden groep 3, wat in België overeenkomt met het eerste leerjaar. Is er niveau E4 uit een leestest gekomen? Dan heeft je kind het niveau van een gemiddelde leerling in eind groep 4, wat dan weer het tweede leerjaar is in België. Iedereen nog mee?

Lezen is leuk

De boekjes van kluitman vind ik vaak leuk, ze hebben ook een aantal reeksen om te leren lezen die op een leuke manier gebracht worden. Ideaal dus voor zoonlief die binnen enkele weekjes ook zelf met boekjes aan de slag kan.

Zo heb je de serie met ‘lezen is leuk’- boekjes, die rustig opbouwt van AVI-start naar AVI E3. Dit zou moeten overeenkomen met wat kinderen gedurende het eerste jaar in het lager onderwijs leren.

Lezen is leuk allemaal

Deze boekjes zijn al lang populair en deze zomer verschenen er 2 nieuwe titels op het laagste leesniveau AVI-start. Ik kon deze niet laten liggen natuurlijk gezien onze kleine man dit jaar leert lezen.

Lees je mee?’ sluit eigenlijk perfect aan op het boek ‘Ik ga lezen’. Het is opgebouwd uit eenlettergrepige woorden, met ondersteuning van illustraties. Je leest (of herkent) de woordjes die bij de prenten horen. Onderaan de pagina staan ze nog eens opgelijst om opnieuw te lezen.

Ik lees een boek’ is dan weer het vervolg op ‘Ik lees al’ en is net zoals dat boekje opgebouwd uit eenlettergrepige woorden verwerkt in betekenisvolle zinnen. Ook hier kan je de woordjes bij de afbeeldingen lezen maar er komt ook al een kort verhaaltje aan bod in dit boekje.

lezen is leuk

Ik ben alvast benieuwd wanneer de vervolgboekjes op de andere boekjes binnen de reeks uitkomen.

Shop de lezen is leuk collectie

Welke boekjes raden jullie aan voor kinderen om te starten met lezen?

Give away

Zelf nog geen leesboekjes om te starten met lezen en ook zo’n zin gekregen om aan de slag te gaan met zo’n leuk AVI-start boekje van kluitman? Van L&M books mag ik er eentje verloten onder de lezers. Wat moet je hiervoor doen?

Laat in een reactie hieronder, en facebook of op instagram weten welk van deze boekjes je zou willen winnen en voor wie.

Daarnaast krijg je een extra winkans als je:

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

Deelnemen kan tot en met 3 oktober 2020. De dag na afloop maak ik de winnaar bekend via een privé bericht of e-mail. De winnaar dient zich binnen de 48u te melden. Zo niet, wordt een andere winnaar gekozen. Over de uitslag van een give away wordt geen discussies gevoerd.
*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

58 Replies to “AVI-start boekjes om te leren lezen

 1. Ik zou graag Ik lees een boek voor mijn zoontje Joep willen winnen. Hij zit in groep 3 en is echt het lezen aan het ontdekken. We hebben al Lees je mee? En Ik lees meer van een andere serie dus leuk om er nog een boek bij te hebben

 2. Wat gaaf! Mijn zoontje uit groep 3 is helemaal aangestoken met het leesvirus❤ dus ik zou graag voor hem winnen

 3. Deze boekjes zijn zo leuk! Voor mijn dochter zou ik graag het boekje “ik lees graag” winnen. Ze zit in groep 3 en vind lezen heerlijk.

 4. Ik wil graag een AVI start boekje winnen, voor onze zoon die nu in groep 3 zit en dolgraag wilt leren lezen. Zodat hij zijn zusje en broertje kan voorlezen!

 5. Ik zou heel blij zijn met de boekjes in onze schoolbibliotheek ! Veel nieuwe kindjes vaak ook met anderstalige achtergrond en dus zeer bruikbaar !

 6. Graag zou ik een avi start boekje winnen voor mijn zoontje van 10, die ernstige lees problemen heeft. Leest nog maar in m3. Ik hoop hem hiermee te kunnen helpen en lezen weer leuk te maken.

 7. Dit zou ik super graag winnen voor mijn dochtertje. Zij startte in september in de lagere school. Ook later zal dit boekje goed gebruikt kunnen worden, maar dan in de school waar ik zelf lesgeef.

  1. Ik ben niet kieskeurig als het over boeken gaat! Eender welk boekje zal hier met veel plezier ontvangen worden!

 8. Oh wat super gaaf.. Ik had vroeg zelf een aantal van deze boeken. Mijn dochter is gek op boeken en zit in groep 3. Dus tijd om zelf te lezen. En vooral tijd om je kleine broertje en zusje voor te lezen. Super leuk dus wanneer dit kan uit een écht boek ❤️

 9. Ik zou graag een leesboekje winnen waar de dubbele klinkers in voorkomen, want Tim zit in groep 3 en kent al heel veel letters, maar met de dubbele klinkers heeft hij moeite, dus extra oefening zou fijn zijn. Hij leest in zon, dus er moet wel iets van uitdaging in het boekje zitten.

 10. Wat een topactie! Mijn dochter is nu haar 4de week bezig met leren lezen en schrijven. Ze is heel geïnteresseerd om te lezen en ze wil graag haar boekenkast aanvullen met deze reeks.

 11. Mijn nichtje, Amélie is net gestart met het ontdekken van letters en woordjes in het eerste leerjaar. Het zou super zijn om haar te kunnen verrassen met een écht boek en de leesmocribe aan te wakkeren .

 12. Heel graag voor mijn leerlingen op het sbo. Betrokkenheid en motivatie zijn zo belangrijk als leerlingen, die ondanks hun inzet, heel veel moeite moeten doenbom te leren lezen. Leuke boeken helpen hierbij.

 13. Oh super! Interesse voor mijn zoontje die in het 1ste leerjaar zit. En nadien voor bij mij op school (bijzonder lager onderwijs)

 14. Heel graag voor mijn 6 jarige zoon “ik lees een boek”. Ik ken het systeem van AVI boeken niet. Het zou leuk zijn om dat te ontdekken. Mijn zoon is in groep 3 en toont steeds meer interesse in lezen.

 15. Oh wooowww ik zou dolgraag het boek ‘ik lees een boek’ willen winnen voor mijn jongste dochter. Ze is nu gestart in groep 3 en vind het GE-WEL-DIG !!! Elke avond doen we even oefenen met lezen en ze doet dit echt al super. We waren hier al iets langer mee bezig want ze wilde dit zelf graag. Hoe leuk is het als ze nu haar eigen boekje kan winnen 🙂 Ik volg jullie beide op facebook (jolijn kools) & instagram (jolijnjolijn18) en zal op beide kanalen de actie delen, en mensen taggen 🙂

 16. Wat leuk! Ik doe graag mee voor mijn nichtje in groep 2. Zij leest al een beetje, ik doe mee mee het boekje ‘ik lees een boek’.

 17. Ik zou er eentje willen voor mijn metekindje dat nu leert lezen. Ze is dol van korte verhaaltjes dus ” ik lees een boek” lijkt me perfect!

 18. Ik zou heel graag het ‘ik lees ern boek’ boek willen winnen voor mijn dochter. En als zijn het uit het mag het in onze minibieb zodat andere kinderen het ook kunnen lezen.

 19. Superactie! Mijn vijfjarige kleindochter Lizzie is een ontzettend lief bijdehandje. Heel graag zou ik voor haar Lees je mee willen winnen. Zij kan het dan gaan voorlezen aan haar broertje of zusje dat begin oktober ter wereld hoopt te komen.

 20. leuk voor mijn groep 3, en ik zou het dan graag meegeven aan een meisje dat thuis geen Nederlands hoort en waar geen boekjes in huis zijn. “Ik lees een boek” zou mijn keus zijn voor haar.

  1. Wat een leuke actie is dit. Ik doe graag mee voor het boekje Lees je mee. Hier kan ik dan samen met de kindjes van de Voorleesexpress uit gaan lezen.

 21. Wat een leuke winactie is dit. Ik vind het wel heel moeilijk kiezen welk boekje ik zou willen winnen. Ik zou deze namelijk willen winnen om samen met mijn voorleeskindjes te gaan lezen. Deze hebben vaak een taalachterstand. Ook als ik straks logopedist ben kan ik dat dan gebruiken. Daarom kies ik toch voor Ik lees een boek. Ik volg jullie ook op Facebook en Instagram.

 22. Wat leuk voor mijn kleinkinderen -een tweeling van 6 jaar -zij zijn bezig met het ontdekken van letters en zij beginnen nu met lezen! De Blokboekjes van vroeger zijn ook erg leuk maar als ik moet kiezen zou ik graag :’ ik lees een boek’ voor ze kiezen! Kluitman is voor mij verbonden met vroeger en met echt goede boeken voor kinderen! Graag!

 23. Ik maak graag kans op 1 van deze boekjes. (welke maakt me niet uit)
  Ik volg alle social media kanalen en heb de actie gedeeld.
  Hiermee hoop ik mijn oppas meisje blij te maken.

 24. Mijn zoon zit in groep 3 en is helemaal in de leesmodus. Extra leuk leesvoer is dus van harte welkom! En volgend jaar voor mijn dochter, dan zit die in groep 3.

 25. Ik loot graag mee voor het boek: lees je mee?
  Zeer fijn nu mijn zoontje gaat beginnen met lezen. Leuk en leerrijk

 26. Dat is toevallig, ik heb deze van de week nog op de verlanglijst van mijn zoons zevende verjaardag gezet. Hij zit nu in groep 3 en vind het zo leuk om te lezen, heerlijk om te zien. Om dit te stimuleren zou ik dus graag het eerste boekje willen winnen ‘Ik ga lezen”

 27. Ik zou graag het boekje “Ik lees al een boek!” willen winnen voor mijn dochter! Ze zit nu in groep 3 en lezen gaat al best goed. In plaats van dat ik haar s’avonds voorlees, wil ze mij nu voorlezen. Dit boekje zou goed van pas komen!

 28. “Ik lees een boek” voor mijn dochtertje van 4 jaar. Ze is heel ver voor haar leeftijd. Kan inmiddels al eenvoudige boekjes lezen. Maar is op de boekjes die we thuis hebben al uitgekeken. Een nieuw leesboekje is een nieuwe stimulans en uitdaging!

 29. Ons zoontje is dit jaar gestart in groep 3, dus dit zou perfect bij hem aansluiten. Hij vindt het tot nu toe heel erg leuk en probeert overal zelf wel te lezen.

 30. Heel graag een kansje op Lees je mee voor ons zoontje! Het is heel spannend nu in het eerste leerjaar: lezen, schrijven, rekenen! Daarom lijkt zo’n fijn boekje me zeker leuk, om het positief te stimuleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.