Ik hou van kunst in al zijn verschillende vormen, van schilderwerken en beelden, van theater en dans. Allerhande kunstvormen vind ik aantrekkelijk en die interesse wil ik ook graag meegeven aan mijn zoon. Hoe jonger je met kunst en cultuur in aanraking komt, hoe rijker je (gevoels)leven hiervan wordt.

Kunst

Kunst is voeding voor de ziel, creativiteit, verwondering … ze noemen het niet voor niets soms ook “bezieling”. Ik zou het uit mijn leven niet meer weg kunnen denken, dit terwijl ik er als kind nooit echt gek op geweest ben. Lezen, musea, toneel, … het waren verplichte nummertjes van school uit.

Ik hoop door mijn zoon hier van jongs af aan, buiten een schoolcontext, in mee te nemen dat hij die fascinatie meekrijgt. En wie weet misschien ooit zelf aan de slag gaat met een of andere vorm van kunstexpressie.

Wanikan

Een eindje terug nam ik onze kleine spruit dus mee naar de minardschouwburg in Gent. Naar een theaterstuk van 4hoog, een theatergezelschap die theater brengt voor kinderen vanaf 3 jaar, kleutertheater dus. Een van hun producties is Wanikan, een danstheater zonder woorden ontwikkeld door Jelle Marteel.

Een grappig en mooi stuk over niets, of net over vanalles. Over een jongen en een meisje, muziek, kasten, servies, eten maar vooral over een grote trui en de mogelijkheden die zo’n trui te bieden heeft.

Wanikan trui
Foto: Els Deventer

Over vanalles “wat niet kan” en daardoor een mooi suggestief dansspel wordt waarin beelden van het ene verhaal in het andere glijden, zonder een samenhangend geheel te vormen. Heel het stuk blijft open voor interpretatie en ik kan me voorstellen dat iedereen er een ander verhaal van maakt. Het soort theater waar ik van hou en dat zoonlief ook bleek te smaken.

Het decor was sober maar toch stond het podium vol. Houten kisten in verschillende groottes. Ook het gezelschap was sober gekleed, een slip en een veel te grote trui, meer was er niet nodig. Het stuk was grappig, intens en toch vol emoties ook al kwam er geen woord aan te pas. Zeker een aanrader voor kinderen maar eigenlijk ook voor volwassenen zonder kinderen die houden van creativiteit, humor en dans.

Als je ooit de kans krijgt, zeker doen zou ik zeggen. Gaan jullie soms naar het theater?

Meer leuke uitstapjes met het gezin? Lees dan mijn tips en reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.