De zonnegloed, niet zomaar een dierenpark, maar een verblijfplaats voor dieren met een minder mooi verleden die niet in staat zijn te overleven in het wild. Denk aan dieren die mishandeld zijn, ziek, verwaarloosd of gedwongen werden in een leven dat niet bij hen hoort.

Zonnegloed

De zonnegloed is een kleiner dierenpark, gelegen in het West-Vlaamse Vleteren. Wat ons vooral opviel was het feit dat het park zo mooi verzorgd is. Voor bijna elk dier kon je niet enkel het buitenverblijf zien, je kon ook even binnen piepen via een venster in hun binnenverblijf. Voor mij was dit een teken dat ze niets te verbergen hebben, je kon meteen zien dat de dieren uitermate goed verzorgd worden.

De kooien waren allemaal voldoende ruim voor de dieren maar ook netjes en proper, geen geurhinder van stoelgang zoals je in veel andere dierenparken of kinderboerderijen opmerkt. De dieren kregen zelfs hun eigen speelgoed, in sommige kooien zag je tennisballen liggen om mee te spelen of een grote bal, super toch?

Het park was ook goed voorzien voor de allerkleinsten. Zo waren er een aantal mooi aangelegde speeltuintjes, met als kers op de taart het grote jungle plein op het einde van de wandeling. En ja hoor, ook dit was een voltreffer!

Zonnegloed Uil

Je kan er eten kopen, allemaal fair trade of lokale producten. Heel leuk om te weten, het zijn simpele menuutjes zoals een croque of een panini en eens geen frietjes. Handig ook dat je bij je bestelling een schijfje krijgt die oplicht en piept wanneer je eten klaar is om af te halen, zo kan je op je gemak al plaats nemen aan de tafel.

Er is maar op 1 plaats een toilet, maar deze is wel goed voorzien voor kleine kinderen. Er is een verzorgingskussen en in elk damestoilet hangt een haakje met een brilverkleiner en dat is gewoon super handig.

Dieren

Elk (exotisch) dier is hier welkom , ongeacht hun verhaal. Zo kan je bij sommige dieren lezen wat hen is overkomen. Zo herinner ik mij de wasbeer die werd gekocht als huisdier maar waarvan het baasje besefte dat dit toch geen zo’n knuffeldier is of de stekelvarkens die in beslag werden genomen bij een zoo waar ze verwaarloosd werden. Op de website kan je dit van alle diertjes terugvinden. Gelukkig kunnen deze dieren hier terecht voor de rest van hun leven en krijgen ze nu de zorg die ze verdienen.

Zonnegloed in beslag genomen

Ook zieke, oude of misvormde dieren worden hier opgevangen en verzorgd, ze worden niet weggestopt voor het publiek omdat ze anders zijn of minder mooi. Zo was er een mannetjeshert met vergroeiingen aan zijn gewei, zijn situatie werd goed opgevolgd maar hij kon gewoon vrolijk rondhuppelen bij de rest. En heel eerlijk, zijn gewei sierde hem.

En dit is ook meteen het voorbeeld dat we willen geven, elke vorm van leven verdient het om goede zorg te krijgen en met respect behandeld te worden.

Zonnegloed adoptie

Aan de inkom kon je bij je toegangsticket een zakje voeding kopen voor de dieren. In het park staat aangegeven welke dieren je mag voederen en welke niet. Het zijn vooral de dieren op de kinderboerderij (geitjes, schaapjes) die je mag voederen en ook de alpaca’s, die wij voor het gemak eventjes lama genoemd hebben.

Een van deze alpaca’s (er was een bruine en een witte), heeft tijdens het voeder momentje, zomaar even het zakje met eten uit de handen van mijn man weggesleurd en ging ermee lopen. Op zich jammer want nu konden we geen eten meer geven, maar best wel grappig achteraf gezien. (O ja, weetje, dit was NADAT hij eerst in de vinger van mijn echtgenoot beet.)

Alpaca

Ik denk er dan ook aan om de bruine alpaca te adopteren als herinnering aan het (te)gekke moment of om een donatie te doen bij een volgend bezoek.

Zonnegloed prijzen en abonnement

  • Is je kindje jonger dan 2, dan betaal je niets
  • Een ticket voor volwassene of kind kost 16.5 euro
  • Met een groep (jeugdvereniging of schoolreis) betaal je 10 euro per persoon
  • Wil je wat unieks dan kost een dagje als dierenverzorger je 200 euro

Voor meer info, openingsuren of plattegrond, bezoek de website van De zonnegloed in Vleteren.

Op zoek naar meer leuke uitstapjes met kinderen? Lees dan hier onze ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.