3D tekenen, dat stond al even op mijn lijstje. Dan heb ik het niet over een tekening van bijvoorbeeld een kubus, maar wel over een platte afbeelding die de illusie heeft dat er toch iets onder het papier ligt.

Linkparty favoriet

Crea met kids deelde het idee van 3D tekenen in de januari linkparty. Dit leek me daarom nu het uitgelezen moment om het hier thuis ook eens te gaan proberen. Net zoals ik initieel dacht dat één lijn geen één tekening zou kunnen worden, had ik ok niet gedacht dat je eenvoudig een 3D vorm zou kunnen tekenen. Eigenlijk is het een pak eenvoudiger dan ik initieel had gedacht, maar poepsimpel is het nu ook weer niet. Zeker niet wanneer je begint te experimenteren met andere figuren.

Lees ook: één lijn, één tekening

3D tekenen Tips en trics

Om te beginnen teken je de omtrek van je hand (of dat van je kind) met potlood op een blad. Daarna teken je lijnen op je blad, wanneer je in de tekening van de hand komt, dan teken je de lijn niet meer recht, maar maak je een boog.

Het wordt wat moeilijk wanneer je die boogjes in de vingers tekent. Persoonlijk vind ik het ook mooier wanneer je zorgt dat de laatste boogjes komen op het einde van de vingertop, op deze manier kan je die goed afbakenen en lijken de vingers niet te kort.

Wij tekenden de lijnen in potlood en kleurden vervolgens de ruimte tussen de lijnen met verschillende kleuren in. Nadien overtrok ik de lijnen met zwarte stift omdat ik toch nog wat diepgang mistte. Tot mijn verbazing bleek dit echt wel de finishing touch te zijn.

Als ik nog een kleine tip mag geven: wanneer je dit met jonge kinderen doet (lees 5/6 jaar), dan kan je de lijnen best eerst met zwarte stift overtrekken om een mooi resultaat te krijgen. Op deze manier forceer je hen een beetje om binnen het afgebakende pad te blijven.

Waar ik ook op gelet heb tijdens het kleuren met viltstift, is het dat je automatisch je stift opheft om de boog in te kleuren. Dit zorgt ervoor dat de rand van de hand wat donkerder is waardoor het 3D effect beter toch zijn recht komt. Mocht je dit met potlood doen, dan zou ik aanraden om de rand dus ook wat donkerder te gaan inkleuren.

Ik hoop dat mijn tips je alvast stimuleren en op weg helpen om zelf ook eens een 3D tekening te maken.

Benieuwd naar de favorieten van mijn creatieve blogvrienden? Neem dan zeker eens een kijkje bij Mama duizendpoot, MelDIY en ElsaRblog.

Ben je een van de favorieten? Dan heb je de titel ‘Favoriet’ verdient en ontvang je een badge. Deze mag je bij jouw creatie plaatsen. Het is zeker niet verplicht, maar het is natuurlijk wel leuk. Zo kan iedereen zien dat jij hebt meegedaan aan onze linkparty en dat jouw creatie benoemt is tot favoriet. Superleuk!.

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje

4 Replies to “3D tekenen, hoe gaat dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.