Zoonlief is net als veel kinderen verslingerd aan allerhande digitale spelletjes en ik als ouder ben vooral bang voor de valkuilen en verslaving. Als ouder wil ik dan ook een actievere rol gaan spelen in hoe mijn kind omgaat met die media. Daarom las ik speelvogels om zo meer inzicht te krijgen in games en hoe je hier als ouder mee kan omgaan.

Digitaal

Digitaal is voor mij niet nieuw, zowel mijn echtgenoot als ik zelf hebben een digitale job invulling. Daarnaast is manlief zelf ook een gamer. Het kan dan haast ook niet anders dan dat de zoon hier ook gek op is. Het is hem bij wijze van spreken met de paplepel ingegeven.

In eerste instantie vond ik dit niet zo fijn, een kind moet in mijn ogen vooral buiten spelen of met speelgoed spelen. Zeker met de voorbije lockdowns merk ik dat zoonlief vaak terug grijpt naar gamen. Gelukkig is dit niet alleen bij ons zo, merkte ik bij tips in coronatijd van mama scrapelle. Altijd die schermpjes, dat kan toch niet goed zijn? Wat leer je daar nu van?

In werkelijkheid blijkt de jongeman hier nog wel het een en ander van op te steken, zo kan hij al een woordje Engels, is hij heel vlot met technologie en trekt het digitale blijkbaar ook wel zijn interesse. Toch blijf ik bang voor de valkuilen zoals verslaving, soms krijg ik hem namelijk niet weg van achter die tablet en dat baart me toch wel zorgen.

Speelvogels console

Speelvogels

Toen tuimelde ik op het boek “Speelvogels”, een boek die niet enkel alles uitlegt over wat gamen is of welke consoles en spelletjes er bestaan, maar ook praktische handvaten biedt.

Het boek leest bijzonder vlot (lees: ik las het in 1 ruk uit) en het verveelt geen minuut. Ik denk dat dit voornamelijk komt door de persoonlijke toets die de auteur eraan gaf. De veilige modi en parental controls op de tablet kende ik al, ik reken op de man voor de playstation en weet dat dit goed zal zitten.

Het belangrijkste dat ik meenam uit het boek is om interesse te hebben in wat je kind doet, eerder dan het veroordelen van al die spelletjes. Ik paste deze les dan ook meteen toe en vroeg met grote (oprechte) interesse welke spelletjes de kleine man op dat moment speelde. Zijn gezicht klaarde op en met heel veel enthousiasme ging hij aan het vertellen. Hij liet me zijn spelletjes – na de nodige uitleg natuurlijk – ook eens spelen zonder ook maar even moeite te hebben met het feit dat hij op dat moment zelf niet op zijn tablet kon spelen. Ik vroeg hem naar zijn favoriete streamer (Ethan Gamer)  en leerde zelfs grappige fortnite dansjes van hem. Hoe gek het ook klinkt, ik vond het een mooi moment om even zijn leefwereld in te stappen en ik denk dat ik het vaker eens zal proberen.

Hoe ga jij om met je gamende kind?

Is dit alles voor jou ook nog niew? Koop jouw exemplaar van Speelvogels. Ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.