Rekenen hoeft niet altijd een zware opdracht te zijn. De post over rekenspelletjes met speelkaarten toonde dit al aan, ook met UNO kaarten kan je leuke rekenspelletjes uitwerken.

Voor alle UNO kaartspelletjes die ik hieronder beschrijf, haal je de niet numerieke kaarten uit het spel.

Getallen sorteren

Een eerste kennismaking met getallen, kan je zeker maken met het kaartspel UNO. De felgekleurde kaarten spreken kinderen zeker aan. Als een eerste kennismaking kan je de getallen 1 tot 5 en misschien in een tweede fase de getallen 1 tot en met 9 sorteren per getal.

UNOsorterennummer

Getallenrij leggen

Iets moeilijker dan het sorteren van getallen is het vormen van een getallenrij waarin de getallen op volgorde gelegd worden. Dit kan je bijvoorbeeld per kleur gaan doen.

UNO getallenrij

Optellen en aftrekken

Wanneer je twee UNO kaarten trekt, kan je de cijfers optellen of aftrekken. Ik maakte een leuke printable hiervoor.

Download het werkblad voor UNO optellen en aftrekken.

UNO reken memory

Dit is een memory rekenspel. Op voorhand bepaal je een getal vb. 9 of 10. De som van de twee kaarten die je omdraait moet dan dit getal zijn. Kies je een laag getal kan je ook zeggen dat het grootste min het kleinste een bepaalde waarde moet hebben. Om dit spel te spelen haal je de ‘speciale’ kaarten zoals kleurkaarten, verbodskaarten … uit het spel.

Uno Reken memory

Op het speelbord leg je 16 kaarten met de rugzijde omhoog. De andere numerieke kaarten leg je op een stapel ernaast. Telkens er 2 kaarten uit het spel gehaald worden omdat de rekenopdracht geslaagd is, komen er 2 nieuwe kaarten van de stapel in het spel. Je speelt net zo lang door tot er geen juiste sommen meer gemaakt kunnen worden. De persoon die op het einde van het spel de meeste speelkaarten over heeft, is gewonnen.

Download het spelbord voor UNO reken memory.

Je kan zeker ook nog andere UNO kaartspelletjes bedenken met deze kleurrijke kaarten. De spelletjes die ik omschreef bij de speelkaarten werken natuurlijk ook hier, mits wat aanpassingen bij “winnen of verliezen”.

Koop alvast jouw UNO Kaartspel en ga aan de slag.

Heb jij al wat van deze spelletjes getest? Ik hoor het graag in de comments hieronder?

Op zoek naar meer educatieve ideetjes? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips om al spelend te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.