Pjotter zegt altijd ja is een mooi prentenboek over zelfvertrouwen en assertiviteit. Iets wat niet altijd even makkelijk voor iedereen.

Assertiviteit en kinderen

Ik volg Steven Gielis, zitdazo en hoogsensitief opvoeden best al lang. Dit heeft me al vaak zinvolle en handige inzichten geboden. Ik was dan ook erg benieuwd om eens een van zijn boeken te lezen.

Vorig jaar ging ik proberen om mijn zoon in te schrijven op een van de assertiviteitstrainingen van zitdazo. Ik heb soms het gevoel dat hij soms wat extra zelfvertrouwen kan gebruiken, en baat het niet dan schaadt het ook niet, integendeel. Zo’n training lijkt me voor elk kind zinvol. Ik heb er als kind en als volwassene namelijk zelf ook heel wat gevolgd.

Nu, omwille van niet passende data en waarschijnlijk ook wel een beetje door corona, is het er niet van gekomen. Van uitstel komt geen afstel, maar dat wil niet zeggen dat we stilzitten en niets doen. Neen, we gaan proactief aan de slag met het boek “Pjotter zegt altijd ja”.

Pjotter Binnenkant

Pjotter zegt altijd ja

Het eerste deel van het boek is een prentenboek over Pjotter, een otter. Zoals de titel al aangeeft, zegt Pjotter altijd ja, ook wanneer hij eigenlijk liever neen zou willen zeggen. Hij wil namelijk altijd aardig gevonden worden. De wijze uil moedigt hem aan om inderdaad meer ja te zeggen, maar dan niet tegen anderen, wel tegen zichzelf. Hij geeft hem zelfs aan hoe hij dat kan doen. Het verhaal is eenvoudig en toch heel verstaanbaar uitgewerkt voor kinderen.

Het tweede deel is veel meer een handboek voor de ouder of opvoeder om met kinderen te werken rond emoties, mindset, ontspanning, doelen stellen … met andere woorden, het zorgen voor jezelf. Persoonlijk miste ik daar wel wat de punten die ik zelf associeer met assertiviteit: het durven neen zeggen, vanuit jezelf durven aangeven dat je ergens hulp bij wil. Nu ik ben geen psycholoog of pedagoog, dus hoogst waarschijnlijk zullen de opdrachtjes in dit boek hier wel tot bijdragen.

Samen met je kind die opdrachtjes doen, lijkt me ook gewoon goede quality time. Als je het mij vraagt, draagt dat zeker bij tot een betere openheid en verstandhouding. En dat veilige gevoel zal later zeker ook bijdragen om als volwassene sterk genoeg in de schoenen te staan.

Mijn mening

Ik lees eigenlijk nooit op voorhand een kinderboek voor ik die voorlees of samen met mijn zoon lees. Bij deze had ik dit misschien beter wel gedaan. Ik dacht namelijk al die tijd dat het een gewoon prentenboek was waar kinderen zich in zouden herkennen, maar dit boek is meer.

Naast een herkenbaar verhaal, biedt het boek in het tweede deel ook heel wat handvaten om te werken aan rond emoties samen met je kind. Enerzijds vind je er de theorie terug voor ouders en anderzijds oefeningen voor de kinderen. Die opdrachten gericht aan kinderen, herken je aan een gekleurd kader. Er staan veel opdrachtjes in, dus als er eentje tussenzit die jou of je kind net wat minder ligt, dan kan je gewoon een andere proberen. Het geheel is mooi, overzichtelijk en gestructureerd opgebouwd en helder uitgelegd in mensentaal. Daardoor leest het heel vlot en kan je er gemakkelijk mee aan de slag.

Ik ben alvast aan het nadenken hoe ik creatief aan de slag kan met de opdrachtjes! Ben je benieuwd naar het resultaat?

Koop jouw exemplaar van Pjotter zegt altijd ja. Ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

One Reply to “Pjotter zegt altijd ja”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.