Een afscheidsgeschenk voor de juf, wij proberen het altijd zelf te maken. Ik vind dat het iets persoonlijks heeft. Juf heeft ook vaak met de kindjes geknutseld en krijgt zo iets terug, liefst iets wat ook mooi of bruikbaar is. De voorbije jaren maakten we al zaaipapier en zeep, deze keer gingen we aan de slag met cement.

Karma is a …

Ik had al eens een workshop betongieten gevolgd en vond het toen heel makkelijk. Het leek iets wat ik best wel samen met de zoon zou kunnen doen. Ik had me dus zo’n pot knutselbeton aangeschaft en was overtuigd dat ik alles nog wist … niet dus. Het begon met de helft van het beton te verknoeien door vol overmoed de doos niet te lezen en teveel water toe te voegen. Ja, het roeren door zoonlief ging iets te vlot, toen had ik door dat het niet juist was.

Daarna vond ik geen goede vorm voor de binnenkant van het bloempotje en besloot ik glas in te smeren met kokosolie. Je kan het al raden, het glas kwam er niet uit en door het kapot te proberen maken, barstte de ene bloempot de andere brak gewoon helemaal. Ik probeerde die met de barst nog te fixen door deze te bedekken met koperverf, maar ik vond het toch niet geschenkwaardig.

Mislukt

Take two

Ik wou dus wel nog steeds een bloempotje gieten voor de juf als afscheidsgeschenk, voor 3 juffen eigenlijk, ook voor de opvangjuf. Deze keer besloot ik geen zo’n dure knutselbeton meer aan te schaffen maar een zak snelbeton uit de doe het zelf zaak. Oh ja, deze keer las ik de verpakking wel goed en ik gebruikte geen glas meer, wel een wegwerp bekertje.

Wat heb je nodig

 • Gerecycleerde potjes of kartonnen
 • Snelcement
 • Water
 • En stokje
 • Eventueel schilderstape
 • Eventueel schuurpapier
 • Eventueel verf (bijvoorbeeld zilver, goud, brons)
beton gieten

Hoe ga je te werk

 • Meet 3 eenheden snelcement af en meng met 1 eenheid water. Ik deed het meten, zoonlief deed het mengen, het is uiteindelijk nog steeds zijn geschenk.
 • Roer tot het een egale pasta wordt. Ook dit werd een opdrachtje voor de zoon.
 • Giet het mengsel in een gerecycleerde pot waarvan je wil dat dit de vorm van het bloempotje wordt.
  Let op: snel cement betekent dat het heeeeeeel snel droogt. Dit had ik wat onderschat.
 • Plaats een kleiner gerecycleerd plastieken bekertje in met eventueel wat stenen voor het gewicht. Wij vulden het potje samen met steentjes, dit vond de kleine man mogelijks nog het leukst van allemaal. Zorg dat er geen beton inloopt. Indien nodig kan je het potje ook op zijn plaats houden met tape.
 • Tik nu voorzichtig tegen de buitenste rand zodat de bellen omhoog gaan. Indien je kleine gaatjes net leuk vind in het ontwerp of gewoon te weinig geduld hebt, doe je dit niet.
  Dit tikken is wel interessanter bij knutselbeton want bij snel cement heeft het weinig zin, gezien het mogelijks al redelij droog is …
 • Laat drogen, liever iets langer dan te kort.
 • Haal de vorm uit de pot. Dit is de moeilijkste stap, vooral als je stevige potjes gekozen hebt. Soms is karton makkelijker om dat je het dan kan losscheuren. De resterende plaksels van het karton kan je vervolgens wegschuren met een schuurpapiertje.
 • Oneffenheden aan het potje kan je wegschuren.
 • Eventueel kan je met afplaktape nog een stukje afplakken om vervolgens te schilderen voor een extra dimentie.

Afwerking afscheidsgeschenk

In een bloempotje hoort natuurlijk een plantje. Dat ik koos voor een muntplantje gaf de titel natuurlijk al weg. Ik hou van woordspelingen, dat zag je ook reeds enkele keren terugkeren op mijn blog.

Bij zo’n afscheidsgeschenk hoort (waar het me lukt) ook een zelfgemaakt gedicht. Deze keer 2 verschillende, eentje voor de juf maar ook eens eentje voor de opvangjuffen, zij verdienen dit ook. De gedichtjes kleefde ik op een schilderwerkje dat zoonlief ooit eens maakte op toverpapier. Ik had namelijk nog een aantal mooie exemplaartjes liggen!

Juf uitmuntend afgewerkt

Veel mensen (waaronder mijn partner) vinden het veel (en verloren) werk voor iets wat ik ook gewoon had kunnen kopen (en mogelijks ook mooier was geweest). Ik vind het gewoon leuk om samen met mijn zoontje te knutselen en iets te kunnen geven dat met liefde gemaakt werd. Dat maakt in mijn ogen een geschenk waardevoller.

Maken jullie zelf geschenkjes voor juf of kopen jullie gewoon iets voor juf?

3 Replies to “Afscheidsgeschenk voor de juf, jij was uit-munt-end!

 1. Pingback: 10x de leukste bedankjes voor juffen en meesters • Tante Truus Kan Alles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.