Op de grens tussen Frankrijk en Spanje vind je de Pyreneeën, een imposant gebergte. De Spaanse Pyreneeën kruisen meerdere provincies. Wij hielden halt in Aragón waar je de hoogste bergen terug kunt vinden.

Met zijn twee natuurparken Park Ordesa y Monte Perdido en Sierra y Canones de Guara, mooie dorpjes, oude architectuur en vele zonuren is Aragón een ideale vakantie bestemming die veel reizigers nog niet ontdekt hebben. Wij gelukkig wel en we delen dan ook onze favoriete dorpjes met jullie.

Aínsa 

Ainsa

Het historische deel van Aínsa merk je niet meteen op wanneer je er toekomt. Je moet even wat trappen omhoog om La Plaza Mayor te bereiken, een klein beetje verder vind je groot gebouw met een binnenvlakte. Rondom vindt je allerlei authentieke winkeltjes, kraampjes en kleine cafés. Het is een klein maar knus dorpje waar je ondergedompeld wordt in de geschiedenis terwijl je langs stenen gebouwen en stadsmuren loopt.

Boltaña 

Boltana

Boltaña een klein typisch dorp waar je kunt wandelen en klimmen naar de site het kasteel Castillo de Boltaña. Nadien kan je even stoppen om uit te blazen op de Plaza Mayor. Hier kan je wat drinken of een hapje eten of jezelf wat opfrissen aan het fonteintje! Tip: Bij Bar Murillo is het lekker gezellig zitten buiten op het terras!

Broto

Broto

Niet zo ver van het indrukwekkende natuurpark Ordesa y Monte Perdido vind je Broto, een knus dorpje niet ver van Torla-Ordesa. Hier kan je lekker tafelen voor niet veel geld met prachtig uitzicht op de rivier.

Muro de bellos

Muro de Bellos

Muro de bellos is een verlaten dorp op de top van een berg. Het staat vol verloederde gebouwen, op eentje na die er nog best goed uit ziet. Het dorp is bezaait met puin en de natuur begint het stilletjes terug over te nemen. Verlaten … buiten ons maar 1 andere bezoeker, een unieke ervaring.

Aan de achterzijde van de kerk vind je een kleine begraafplaats waar je verdoken in het gras enkele kruisen terug vind en een oude schoen, dit versterkt de vele vragen die je hebt wel. Zoals bijvoorbeeld waarom dit mooie dorp (net als veel andere in de pyreneeën) verlaten werd.

Lees ook: Spanje reisgids

Roda de Isábena

Roda de Isabena

Roda de Isábena is kleinste stadje van Spanje met een eigen kathedraal. Bijna verlaten, op 1 terras vol bezoekers na, kan je in dit mooie authentieke stadje genieten van de rust en de stilte, net alsof je in een ander tijdperk terechtgekomen bent.

Alquézar

Alquezar

Middenin natuurpark Sierra y Canones de Guara ligt het wijndorp Alquézar, een van de mooiste dorpen in Spanje. Rondom het dorp vind je belangrijke prehistorische vindplaatsen en grotten met rotstekeningen (deze wilde ik bezoeken maar het is er helaas niet meer van gekomen). Net als Roda de Isábena dus bijzonder mooi maar wel wat drukker. Wanneer je in Aragón bent zeker ook het bezoeken waard.

Bekijk al deze dorpjes en steden ook op de kaart

Op zoek naar meer reiservaringen of tips, die vind in je in de rubriek reizen.

One Reply to “Aragón, wat mag je zeker niet missen in de Spaanse pyreneeën”

  1. Oooh, dat zijn leuke dorpjes, en Roda de Isábena klinkt héél erg fijn – ik ben er nog nooit geweest, dus die neem ik op in mijn ever growing lijstje van plekjes die ik nog eens wil bezoeken. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.