Volgens veel mensen ben ik een van de vele perfectionisten op deze wereld, dus greep ik heel makkelijk naar dit kleurrijke boek. Ik hou van non-fictie boeken over persoonlijke ontwikkeling en psychologie, al helemaal als ik er zelf iets van kan leren.

De ultieme gids voor perfectionisten

Het eerste wat me opviel tijdens het lezen, is dat het een boek voor vrouwen is (eigenlijk had ik dit aan het zinnetje op de cover moeten zien maar die is me helemaal ontgaan). Ik vond dit best wel gek want naar mijn gevoel kan perfectionisme ook bij mannen blokkerend werken.

Dit gezegd zijnde is de ultieme gids voor perfectionisten een boek waarvan het basis idee is dat perfectionisme iets is wat bij je hoort, ingebakken zit in je DNA. Het is een onderdeeltje van wie je bent en hoe je je gedraagt. Je hoeft dit niet te genezen, wanneer je het op de juiste wijze inzet en benut, dan is he teen heel sterke kwaliteit die je bezit.

Mijn mening

De ultieme gids voor perfectionisten begint heel goed met een duidelijke omschrijving van de verschillende types perfectionisten die Schafler identificeert en hoe dit je gedrag kan beïnvloeden. Heel herkenbaar met duidelijke voorbeelden, zeker wel fijn dat ze aanhaalt dat je niet noodzakelijk vast zit in een categorie en dat het ook situatie afhankellijk kan zijn.

Ik moet wel zeggen, ergens halverwege raakte de schrijfster mij wat kwijt door de vele herhalingen en naar het einde toe werd ik een beetje gefrustreerd. Toen ging het vooral over het helen van je perfectionisme. Tja, dat vind ik dan weer moeilijk te rijmen met het globale idee van dat perfectionisme een positieve eigenschap is wanneer je die goed inzet.

Desondanks heb ik wel een aantal interessante perspectieven over perfectionisme gelezen waardoor ik mijn omgeving wel begrijp wanneer ze mij als perfectionist bestempelen (wat ik overigens zelf niet deed).

Ik heb de ultieme gids voor perfectionisten ondertussel al aangeraden aan een paar vriendinnen die zeker een aantal hoofdstukken zouden moeten lezen om zich beter begrepen te voelen.

Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Kijk dan zeker eens in mijn rubriekje gezond en fit.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

One Reply to “De ultieme gids voor perfectionisten, review”

  1. Ben heel benieuwd naar dit boek, ik ben er alleszins nog niet in begonnen, maar wel nieuwsgierig hoe het me kan helpen… Ik hoop dat ik er wat tips uithaal. Merci voor de tip hoor Emmy! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.