Het is geen geheim dat het hebben van lang haar als jongen reacties kan oproepen. Hoewel jongens met lang haar steeds vaker voorkomen en het meer geaccepteerd lijkt te worden, horen we nog steeds uiteenlopende reacties.

Bewondering en complimenten

Mijn zoon heeft lang haar, de zijkanten zijn wel kortgeschoren, een stoer jongenskapsel dus. Hier wordt vaak heel erg positief op gereageerd. Gelukkig merken we dat mensen ons vaak bewonderend aankijken en ons aanspreken en zeggen hoe origineel en mooi zijn kapsel is. Dit gebeurde onlangs nog tijdens een bezoekje aan het zwembad.

Vooroordelen en stereotypen over lang haar

Helaas merk ik dat er, zelfs anno 2023, nog heel wat mensen zijn die stereotiep denken. Zowel mijn zoon als zijn neefje hebben lang haar en beiden worden wel eens aangesproken als “juffrouw”. Terwijl je aan hun kleding wel kan zien dat het jongetjes zijn. Aan het kapsel van mijn zoon ook wel vind ik persoonlijk.

Zelf antwoord ik dan vaak met “het is een jongetje hoor”, waarop mensen zich verontschuldigen. Het gekste was dat een meisje van een jaar of 17/18 mijn zoon aansprak als meisje en bij haar verontschuldiging vertelde dat haar broer ook lang haar had.

Zo zie je maar, die traditionele opvattingen zitten echt nog ingebakken in onze cultuur. Maar de mensen die het “verkeerd” zien hebben er vaak nog meer last van dan wij want zij voelen zich dan plots schuldig.

Sociale druk

Ik heb ook gemerkt dat er soms sociale druk ontstaat bij andere jongens om hun haar kort te wieken en zich aan te passen aan heersende normen.. “Als je je haar knipt, dan krijg je 50 euro van me” hoorde ik onlangs een man tegen een kind zeggen.

Het hebben van lang of kort haar bepaalt helemaal niet wie je bent als persoon maar het is wel een aspect van iemands individualiteit en stijl.

Neutraal

Ik hou misschien nog wel het meest van mensen die helemaal geen mening lijken hebben over lang of kort haar. Voor hen is het gewoon een kwestie van persoonlijke smaak en stijl, zonder dat er een diepere betekenis aan wordt gehecht. Dan moet ik me als ouder niet verantwoorden aan vreemden en hoef ik ook geen complimenten aan te nemen, want dat voelt soms wel een beetje raar.

Hebben jullie ervaring met reacties op jongens met lang haar? of misschien op meisjes met kort haar? Het zou interessant zijn om jullie ervaringen te horen en te weten hoe jullie hiermee omgaan. Laat gerust een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.