Paracord is een stevig soort touw dat gebruikt wordt bij veel extreme sporten zoals parachutespringen, bergbeklimmen, survival … Daarnaast kan je er ook stoere armbanden mee maken.

Paracord armbanden

Armbanden van paracord zijn vaak stoere armbanden doordat het een ietwat dikker touw is, mooi dus voor mannen en jongens of voor stoere meiden. Al kan je er ook wel bloemen mee knopen en zo.

Een paracord armband kan je eigenlijk zo moeilijk maken als je maar zelf wil, dat is net het leuke eraan. Zo kan je heel snel eenvoudige bandjes maken maar als je begint te vlechten of knopen met meerdere touwen kan je er ook heel complexe exemplaartjes mee maken. Deze variatie zorgt ervoor dat het een toegankelijke knutsel is voor iedereen.

Zo’n survival vriendschapsbandjes van paracord kunnen ook een leuk geschenk zijn om te geven aan iemand (denk aan vaderdag, een extraatje voor een vriend …). Onze voorbeeldjes zullen je op weg helpen om je eerste vijf eenvoudige armbandjes te maken.

Wat heb je nodig?

Meest eenvoudige paracord armband

Eenvoudige armband maken met paracord

De meest eenvoudige paracord armband is gewoon een stuk paracord afknippen afhankelijk van de grootte van je hand (want je bandje moet hierover kunnen).. Je duwt de uiteinden in elkaar en smelt het dicht met de aansteker.

Armband met 2 schuifknopen

Een schuifknoop laat toe om een sluiting te maken voor de armband zodat je de maat nog wat kunt aanpassen. Voor dit armband maak je 2 schuifknopen eentje links en eentje rechts. Hier bestaan verschillende knoopmethodes voor zoals de enkelvoudige knoop of de meervoudige knoop. De uiteinden knip je mooi af en brand je dicht met een aansteker. Voor deze armband heb je een stuk paracord nodig van zo’n 70cm.

Armband met 1 schuifknoop

Wanneer je een aanpasbare armband wil maken met maar 1 schuifknoop dan kan je dit ook eenvoudig door een enkelvoudigeknoop te maken aan de ene kant. Daarna haal je de andere kant er volledig door, spant aan en maakt een lus. Deze lus maak je vervolgens met een meervoudige schuifknoop vast. Op deze manier maak je een sportieve aanpasbare paracord armband. Ook hier de uiteinden afknippen en dichtbranden. Voor deze armband gebruik je een stuk paracord van ongeveer 80cm.

Armband met reef knoop

Reefknoop paracord

Een iets complexere armband met een beetje versiering is ook altijd leuk. Deze is niet zo heel moeilijk en geeft een mooi resultaat. Je hebt hiervoor een stuk paracord nodig van zo’n 90 tot 100 cm.

Armband met celtic button slotje

Wil je toch liever een armband met een slotje? Dan is deze wel iets voor jou. Gebruik voor deze armband een stuk paracord van 60:70 cm. Je kan een lusje met schuifknoop maken aan de ene kant en aan de ander kant maak je een celtic button knoop. Wanneer je het bolletje door het lusje haalt, heb je een armband die perfect open en dicht kan.

Een celtic button maak je eenvoudig door de deze stappen te volgen. Bij de voorlaatste stap trek je voorzichtig even aan tot je een bolletje kunt maken. Mogelijks moet je wat friemelen en het draadje volgen en vervolgens aantrekken om het strak genoeg te krijgen.

Met paracord kan je nog veel meer mooie armbanden maken, de een al complexer dan de andere maar met deze 5 kan je wel reeds goed beginnen.

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.