Feestdagen, verjaardagen, communie, lentefeest, … noem maar op. Voor elke gelegenheid krijgt zoonlief wel eens een envelopje als geschenk of er wordt iets gestort op onze rekening voor hem. Daar zijn we heel blij mee, maar voor een kind is dit niet altijd even tastbaar.

Speelgoed

Kinderen krijgen graag iets waar ze plezier aan beleven. Speelgoed of iets bruikbaars. Maar wat moet je met al dat (klein) speelgoed? Vaak is het leuk voor even en soms wordt er zelfs niet naar omgekeken, zonde.

Een envelopje is een leuk alternatief maar dat gaat in de spaarpot en op termijn naar de bank. Ook niet zo erg tastbaar, en een kind heeft hier vaak weinig tot geen zicht op.

Yongo

Yongo brengt daar verandering in met een bankapp voor kinderen. Kinderen kunnen met Yongo Dreams aangeven waar ze mee sparen, dit zijn dan vaak de grotere geschenken die familie en vrienden niet zo snel (alleen) zullen geven. Denk aan een fiets, skateboard, tablet …

Als kind (of met hulp van de ouders) kan je dus projecten aan maken om mee te sparen. Maar ook events zoals een verjaardagsfeest, communiefeest … je kan dan een link naar de app op je uitnodiging plaatsen en een code waarmee ze kunnen storten. Een beetje zoals een bankrekeningnummer maar dan moderner.

Het leukste? Wanneer er geld gestort wordt op de rekening, kan je kindje via de app meevolgen wat hij kreeg en van wie. Doordat je projecten koppelt aan je event, zie je als kind ook meteen hoever je staat met het verwezenlijken van de dromen.

Door deze rekening leren kinderen veel. Sparen en geld krijgen is niet meer zo abstract en zo leren kinderen al op jonge leeftijd omgaan met geld en prioriteiten stellen.

Lange termijn

Ook langetermijn sparen kan je doen met Yongo, dan kijk je naar de Yongo Star (tak 23) of de Yongo Moon (tak 21).

Sparen op een gewone spaarrekening brengt al lang bijna niets meer op. Beleggen is vaak complex en vraagt ook veel werk. Via Yongo wordt deze stap iets toegankelijker voor de meeste mensen. Als ouder kan je ook aangeven wat het eindpunt van deze rekening is, wanneer je weet dat je op deze manier veel geld spaart, kan je hier een verantwoorde keuze maken en je kind kan toch ook zelf meevolgen wat hij of zij aan het sparen is voor “later”.

Zelf was ik eerst wat sceptisch ten opzichte van dit concept maar ik heb het uitgetest samen met het gezin en we vinden het wel een leuke manier om kinderen met geld te leren omgaan.

Update 2023: de app werkt de laatste maanden heel traag waardoor het voor kinderen zo goed als onmogelijk is om deze nog te gebruiken en hun rekening te volgen. Dit is wel jammer.

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.