Feestdagen, verjaardagen, communie, lentefeest, … noem maar op. Voor elke gelegenheid krijgt zoonlief wel eens een envelopje als geschenk of er wordt iets gestort op onze rekening voor hem. Daar zijn we heel blij mee, maar voor een kind is dit niet altijd even tastbaar.

Speelgoed

Kinderen krijgen graag iets waar ze plezier aan beleven. Speelgoed of iets bruikbaars. Maar wat moet je met al dat (klein) speelgoed? Vaak is het leuk voor even en soms wordt er zelfs niet naar omgekeken, zonde.

Een envelopje is een leuk alternatief maar dat gaat in de spaarpot en op termijn naar de bank. Ook niet zo erg tastbaar, en een kind heeft hier vaak weinig tot geen zicht op.

Yongo

Yongo brengt daar verandering in met een bankapp voor kinderen. Kinderen kunnen met Yongo Dreams aangeven waar ze mee sparen, dit zijn dan vaak de grotere geschenken die familie en vrienden niet zo snel (alleen) zullen geven. Denk aan een fiets, skateboard, tablet …

Als kind (of met hulp van de ouders) kan je dus projecten aan maken om mee te sparen. Maar ook events zoals een verjaardagsfeest, communiefeest … je kan dan een link naar de app op je uitnodiging plaatsen en een code waarmee ze kunnen storten. Een beetje zoals een bankrekeningnummer maar dan moderner.

Het leukste? Wanneer er geld gestort wordt op de rekening, kan je kindje via de app meevolgen wat hij kreeg en van wie. Doordat je projecten koppelt aan je event, zie je als kind ook meteen hoever je staat met het verwezenlijken van de dromen.

Door deze rekening leren kinderen veel. Sparen en geld krijgen is niet meer zo abstract en zo leren kinderen al op jonge leeftijd omgaan met geld en prioriteiten stellen.

Lange termijn

Ook langetermijn sparen kan je doen met Yongo, dan kijk je naar de Yongo Star (tak 23) of de Yongo Moon (tak 21).

Sparen op een gewone spaarrekening brengt al lang bijna niets meer op. Beleggen is vaak complex en vraagt ook veel werk. Via Yongo wordt deze stap iets toegankelijker voor de meeste mensen. Als ouder kan je ook aangeven wat het eindpunt van deze rekening is, wanneer je weet dat je op deze manier veel geld spaart, kan je hier een verantwoorde keuze maken en je kind kan toch ook zelf meevolgen wat hij of zij aan het sparen is voor “later”.

Zelf was ik eerst wat sceptisch ten opzichte van dit concept maar ik heb het uitgetest samen met het gezin en we vinden het wel een leuke manier om kinderen met geld te leren omgaan.

Update 2023: de app werkt de laatste maanden heel traag waardoor het voor kinderen zo goed als onmogelijk is om deze nog te gebruiken en hun rekening te volgen. Dit is wel jammer.

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

6 Replies to “Yongo, wij hebben het getest en delen onze ervaringen

 1. Beste Emmy,

  Wij sparen via Yongo op lange termijn sinds 2018 en zien alleen maar geld verdwijnen. Ze zeggen ons steeds dat dit dan net dé ideale moment is om bij te storten. Geloof dus zeker niet alles, want wij zijn alleen maar geld kwijt aan deze oplichters. Sinds 2020 zijn wij van €400 winst naar €1000 verlies gegaan… 🙁 Op lange termijn trekt zich dat wel recht is hun advies… Geloven wie geloven wil…

  1. Dag Michiel,

   Yongo heeft inderdaad 2 langetermijns spaaropties: de yongo star tak 23 en de yongo moon tak 21. Dit zijn beleggingsopties. Dergelijke producten helpen je om je kapitaal op middellange of lange termijn te beleggen. Hoewel ze verschillende parallellen vertonen, vormen vooral het potentiële rendement en het risiconiveau onderscheidende factoren tussen deze twee producten.

   Ben je bereid om meer financiële risico’s te lopen om zo kans te maken op een hogere opbrengst, dan kan je de yongo star overwegen. Maar hou er dan rekening mee dat bij een mogelijk hoger rendement ook een hoger risico hoort.

   Sparen met Yongo vind ik persoonlijk dus nog steeds interessant op lange termijn. Ik heb meer moeite met het gebruiksgemak en de snelheid van de app, die vind ik wel teleurstellen.

   Groetjes

   1. Besten
    Inderdaad op lange termijn trekt alles recht, maar dat is precies waar het Yongo- schoentje wringt. Door het automatisch overdrachtsmechanisme ( dat ze niet willen uitschakelen) zetten ze het geld over naar een belegging die minder risicovol is, waardoor je enkel maar geld verliest. Moesten ze eraf blijven herstelt het idd vanzelf. Zo zijn wij ook al pittige sommen kwijt. Ze weigeren het mechanisme uit te zetten, dus storten wij geen cent meer bij en kunnen we alleen maar wachten tot ons verlies terug effen staat om het hele boeltje daar stop te zetten. Ik ben er dus ook helemaal niet over te spreken. Enkel het spaarpotsysteem is interessant àls het werkt..
    Wegblijven van Yongo zou ik aanbevelen, er zijn veel interessantere opportuniteiten.
    Mvg
    Evelyne

    1. Hi Evelyne,

     Zelf heb ik er nog geen problemen mee (ga hout vasthouden). Het spaarpotsysteem is inderdaad ook wat mij het meest aantrok in het product maar de app gaat tergend traag en er wordt niets aan gedaan. Dat is jammer. Onlangs merkte ik ook dat ze dit systeem zullen afstoten, wat ik persoonlijk ook erg jammer vind. Als je het mij vraagt moet ik dus ook bekennen dat ik ondertussen betere alternatieven zie dan yongo zelf.

     Groetjes

 2. Hallo, ik heb een eenvoudige vraag : als ik Yongo Moon neem is er bij elke storting 2% taks. Er is een gewaarborgd rendement van 2%. Dit is 0% opbrengst als ik goed kan tellen. Het enige voordeel is de mogelijke winstdeelname? Of ga ik wat kort door de bocht? Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.