We maken graag zelf een geschenkje voor de juf of meester op het einde van het schooljaar. Liefst iets wat gebruikt kan worden en niet zomaar een prulletje is, nog beter als het met een woordspeling kan. Dit jaar is het ons alvast weer gelukt om iets te bedenken: bijenwas kaarsen voor een bijzondere juf.

Kaarsen van bijenwas

Aan het klasraam hangt iets zoals “Jij bent Bij-zonder” … daarnaast de namen van de kindjes. Dit inspireerde mij. Ik merkte dat de juffen dit jaar enorm bijzonder zijn, ze hielpen met een vlotte overgang toen we besloten om een nieuwe school te kiezen, ze zijn zo betrokken en lief. Dat verdient ook een bijzonder geschenkje. Ik wou dus volledig binnen het thema blijven en wou bijenwas kaarsen maken.

Zelf kaarsen maken van bijenwas is niet alleen super leuk om te doen, het is nog eens eenvoudig ook. Doordat bijenwas een natuurlijk product is, is dit ook een pak beter dan paraffine kaarsen. Zo branden ze langer, ruiken ze lekker, zijn ze beter voor het milieu en ook nog eens gezonder. Je kan kaarsen gieten, maar je kan ook perfect bijenwaskaarsen rollen en laat dat laatste nu eens eenvoudiger zijn.

Het resultaat van zelfgerolde kaarsen is heel mooi en zorgt ervoor dat het een super geschenkje is om te geven aan iemand.

Wat heb je nodig

Hoe ga je te werk?

  • Leg een bijenwasvel op de snijmat en snij in de juiste lengte met een breekmes. Wil je een grote kaars, dan kan je deze stap overslaan.
  • Knip een stuk lont af, dat een stukje langer is dan je bijenwasvel.
  • Leg de lont op de rand van je vel bijenwas en duw deze lichtjes aan. Warm eventueel eventjes met de haardroger want wanneer de bijenwas te koud is dan breekt deze. Je kan de bijenwas ook opwarmen met je handen.
  • Rol het bijenwasvel tot je het einde hebt bereikt. Wil je een dikkere kaars, dan ga je gewoon verder met een nieuw vel.  Zorg dat je mooi strak rolt, zodat je een stevige kaars krijgt. maar let op dat je niet te hard drukt tijdens het rollen anders verdwijnt de mooie structuur.
  • Heb je het eind van de kaars bereikt, dan druk je het mooi aan.

Tip: doordat het zo eenvoudig is, is het heel leuk om dit met kinderen te maken.

Afwerking

We maakten er een lief geschenkje van door een aantal kaarsen bij elkaar te plaatsen. We prikten er bijtjes op en omwikkelden 3 kaarsen met een touwtje voor we ze op een schaaltje geplaatst hebben.

Bijenwas kaarsen gemaakt

Dit alles wordt afgeleverd aan de juf op een webkonijn-kaartje met een webkonijn gedicht voor een bijzondere juf. Hopelijk is ze blij met het resultaat.

“Jij bent bijzonder”, webkonijn-kaartje kopen.

Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.