Guiseppe Arcimboldo was een Italiaanse schilder die vooral bekend werd met portretten die hij maakte met verschillende voorwerpen zoals groenten of fruit. Geïnspireerd door zijn schilderijen, maakten wij een collage met groentjes.

Arcimboldo

Arcimboldo was een maniëristische schilder (een richting binnen de renaissance) die bekend is geworden door zijn artistieke uitvinding, namelijk het compositieportret. Hij maakte uit voorwerpen, zoals boeken, groenten, bloemen, vruchten, … herkenbare menselijk portretten. Hij schilderde alle losse voorwerpen heel erg realistisch, Ook al werden de portretten gemaakt met andere voorwerpen, ze leken wel echt op de personen die door de schilder werden afgebeeld.

In zijn creaties probeerde hij steeds “juiste” associaties te maken. Het schilderij De Bibliothecaris uit 1566, werd bijvoorbeeld helemaal opgebouwd uit boeken. De baard en de snor werden afgebeeld door marter staarten, die in die tijd gebruikt werden voor het afstoffen van de boeken.

Groenten collage

Het zien van een schilderij van Arcomboldo inspireerde mij tot het idee om een collage te maken met foto’s van groentjes die we terug vinden in reclamefolders.

Groentjes

Wat heb je nodig?

 • Foto’s van groenten (ik haalde ze uit reclamefolders van supermarkten)
 • Schaar
 • Blad papier
 • Potlood
 • Lijm

Hoe ga je te werk

 • Knip de groentjes mooi en herkenbaar uit. Leg ze vervolgens mooi uit op de tafel.
 • Teken op een blad papier een ovale vorm voor een gezicht.
 • Laat kinderen zelf een gezicht opbouwen met verschillende groentjes. Voor jonge kinderen waarschijnlijk niet volledig gevuld worden, bij oudere kinderen kan je duidelijke instructies geven waarbij je zegt dat ze het volledige gezicht moeten ‘bouwen’.
 • Eenmaal de plaatsing goed lijkt, kunnen de groentjes op het blad papier gelijmd worden.

Tip: Hetzelfde principe kan je natuurlijk ook perfect toepassen met andere voorwerpen.

Ook iets gemaakt? Deel gerust ook jullie eigen creatie binnen het thema “groenten” op sociale media met de hashtag #creaKrea. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de CreaKrea collega’s voor nog meer leuke creaties: KreanimoMama duizendpootKnutseljuf van Ede en Crea met kids

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

2 Replies to “Collage van groenten geïnspireerd door Guiseppe Arcimboldo

 1. Super tof. Ik had vroeger een boekje met dit soort kunstwerken er in (die heb ik overigens nog steeds). Super leuk vond ik het om daar in te kijken. Leuk idee om op die manier zelf zo’n kunstwerk te maken. Zo kunnen kinderen ook nog eens wat minder bekende groentesoorten leren kennen.

  ’s morgens maken we wel vaak een ontbijt van ‘lekkere dingetjes’…daar worden ook vaak gezichtjes van groente (en mozzarella en zalm en…wat er maar in de koelkast ligt) mee gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.