Met natuur- of schoolklei kan je te gekke gezichten toveren op de stam van een boom. Zo kan je het bos als het ware tot leven brengen met boomtrollen en andere boswezens, een leuke knutsel die je op eender welk moment van het jaar kan maken.

Ik leerde deze leuke activiteit kennen tijdens een wandeling van de buitenklas bij de steinerschool hier niet zo ver van. Ik vond het zo leuk dat ik dit zeker nog eens wou opnieuw doen, zonnige dagen tijdens lock- down zorgden voor deze opportuniteit!

Wat heb je nodig?

Je hebt eigenlijk enkel natuurlijke klei nodig hiervoor, liefst verdeeld in niet te grote porties. Dit doe je best op voorhand zodat je in het bos niet loopt te sukkelen. Doordat klei een natuurlijk materiaal is, kan je dit perfect in de natuur gebruiken en anderen verrassen. Let wel op dat je dit niet doet met synthetische klei. Een flesje water kan ook handig zijn om de klei wat kneedbaar te maken en wat doeken om achteraf je handen te wassen.

Geen klei? Geen probleem, je kan dit ook proberen met stevige klevende modder!

Boswezen met veel hoofden
Boswezen met veel hoofden

Boomtrollen en andere boswezens

Het leukste is om eerst de creativiteit wat op te laten borrelen. Dit kan je door in dialoog te gaan met je kindje. Hoe zou het zijn als bomen een gezicht hadden? Hoe zou zo’n gezicht er dan kunnen uitzien? Zouden er trollen of kabouters wonen in dit bos?

Wanneer je merkt dat ze het helemaal zien zitten, kan je vertellen dat we een boomtrol of ander boswezen gaan maken. Geef een stukje klei en laat ze even kneden, daarna kunnen ze de klei tegen de boom kleven, of wanneer het een expressiever kindje is, misschien zelfs gooien? De ideale boom om dit te doen, is een boom met een ruwe schors, hier blijft de klei beter aan kleven omwille van de groeven.

Boomtrollen natuurwandeling
Boomtrollen

Eenmaal de klei aan de boom hangt, kan het echte werk beginnen. Hier kan je heel ver in gaan van neusjes kneden tot het gezicht versieren met allerhande materialen uit het bos. Denk aan takjes, veren, blaadjes, … Het hoeft niet noodzakelijk een gezicht te worden, zo kan je misschien ook een grote spin maken van klei op de boom … Het belangrijkste hier is dat het leuk is!

Zo’n boswezen maken is een leuke manier om verschillende elementen van de aarde te ontdekken, het is een activiteit die niet enkel de creativiteit stimuleert maar ook communicatie aanmoedigt. Zowel voordien door de creativiteit te stimuleren als nadien door in dialoog te gaan over de gemaakte boswezens.

Ik stuurde dit knutselidee ook door naar de juffen van ons zoontje met als gevolg dat alle kindjes van de klas een stukje klei kregen en de opdracht om trollen of dino’s te maken in het bos. Om daarna allemaal individueel een heuse zoektocht te ondernemen naar de creaties van hun vriendjes. Hoe leuk is dat wel niet!?

Vergeet vooral ook niet je fototoestel mee te nemen wanneer je dit gaat doen want dit is een kunstwerkje die helaas niet mee naar huis kan.  Versieren jullie ook mee de bossen in de buurt?

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “klei” op sociale media . Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega’s voor nog meer leuke creaties: Kreanimo en Mama duizendpoot

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Boomtrollen en andere boswezens van klei”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.