Pixel tekeningen maken door de code te breken, een leuke uitdaging voor kinderen. Het vormt een basis om te leren coderen of programmeren. Meestal worden deze soort zoekcodes gebruikt met strijkkralen op een kralenplankje, maar het kan dus ook perfect op papier gaan doen met kleurpotloden of stiften.

Wij vinden dit leuk, man des huizes is programmeur en zoonlief is gek op cijfers. Dankzij deze uitdaging kan hij dus zelf ook programmeren, net zoals zijn papa. Alleen is het hier op papier en niet op een computer, dat durft wel nog eens voor teleurstelling te zorgen.

Hoe werkt het?

In de eerste tabel staan cijfers en kleurtjes. Het cijfer geeft het aantal vakjes aan. De kleur van het vakje geeft aan welke kleur je de vakjes in de tweede tabel moet gaan maken. Is het vakje gewoon wit, dan hoef je dus niet te kleuren. Op deze manier moet je dus alle rijtjes gaan afwerken en zo zie je in de tweede tabel een figuurtje verschijnen.

Om het beheersbaar te houden heb ik de rijen van de tabel genummerd, zo kan je zien of je aan de juiste rij aan het werken bent. Eerlijk, dat is voor mij soms zelfs moeilijk zonder die cijfertjes, dus ik vermoed dat dit bij kinderen niet anders zal zijn. Wanneer je het overzichtelijker wil maken, kan je ook een latje onder de rij leggen, ik heb bewust de tabellen naast elkaar gepositioneerd.

Pixel programmeren
Pixel code wortel

Download de printables

Update december 2020: download de kerstprintables

Waarom programmeren voor kleuters?

Deze oefeningen zijn niet eenvoudig, maar door te proberen kan je het leren. En leren doe je vaak doordat je je eerst ergens in frustreert. Door fouten te maken kom je steeds een stapje verder vooruit. Dat kan soms behoorlijk lastig zijn zeker als je een fixed mindset hebt. Dus deze oefeningen kunnen ook een les worden om van deze fixed mindset af te raken.

Je bent met dergelijke oefeningen ook bezig met het doorgronden van een complex probleem, je logisch denken wordt gestimuleerd. Dat is niet alles want door te leren hoe bepaalde algoritmes werken (en misschien als uitdaging voor de iets oudere kinderen zelf zo’n matrix op te stellen), leren ze begrijpen hoe bepaalde dingen werken. Dit zorgt er ook voor dat ze kritischer naar de wereld leren kijken. Maak je gebruik van strijkkralen, dan werk je meteen ook nog eens op de fijne motoriek.

Lees ook: Educatief materiaal voor kleuters thuis

Het is dus voornamelijk een uitdagende opdracht, met een mooi resultaat die het logisch en kritisch denken van kinderen kan stimuleren. Wat denken jullie, leuk of niet leuk?

Op zoek naar meer educatieve ideetjes? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips om al spelend te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.