Dit is ondertussen de derde week thuis, ik weet me wel bezig te houden en zoonlief ook. Ik merk wel dat heel wat ouders in de omgeving het niet zo makkelijk vinden om dat thuisonderwijs in te vullen, al helemaal niet wanneer ze dit combineren met thuiswerk. Het juiste educatief materiaal vinden is geen makkie, hoedje af voor die leerkrachten.

Deze week heb ik verlof en hoef ik dus niet te werken zoals de voorbije weken. Ik besloot dan ook het educatief materiaal waar ik gebruik van maak in een blogpost te gieten, zo hoeven jullie alvast niet meer te zoeken.

Oefeningen

Laat ons beginnen bij de werkblaadjes. Mijn kleuter vind oefenboekjes heel erg leuk, maar je vind niet zo makkelijk boekjes in de winkel die volledig op hun maat en voldoende educatief zijn. Online vind je deze gelukkig wel, ik maak vooral gebruik van volgende:

 • De leukste werkblaadjes vind ik persoonlijk die van Jufanke.nl, ze zijn mooi per thema opgemaakt en worden aangevuld met leuke uitdagingen, spelletjes en knutseltips. Sorry Juf Anke, ik weet dat je zelf geen fan bent van werkboekjes maar wij ouders weten niet hoe je het juist moet aanpakken.
 • De bijlesmeester verkoopt interessante oefenbundels, maar je kan een aantal gratis oefenbladen downloaden op de website.
 • Mijn creatieve blogcollega van kreanimo heeft ook vrolijke printables gemaakt voor kleuters.
 • Zwijsen voorziet niet enkel in educatief materiaal die we allemaal wel kennen van op school (Jules, Pompom, Loeloe), bij de nederlandse website vind je ook heel wat werkbaden terug voor kleuters en alle kinderen.
 • Leuke online activiteiten (voor leerkrachten en kinderen of met vriendjes) kan je vinden bij Mama scrapelle.
Werkboekjes

Apps

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier is het moeilijk om zoonlief weg te houden van de schermpjes. Zeker wanneer we zelf aan het werk zijn thuis. Gelukkig hoeven schermpjes niet noodzakelijk een slecht iets te zijn, er zijn namelijk heel wat apps waar kinderen iets van opsteken.

 • Fundels: Online boekjes die voorgelezen worden, maar aangevuld met leuke teken-, speel- en doe activiteiten. Jep een beetje zoals school maar dan in je eigen huis. De app kan je gratis downloaden en dan meldt je ofwel aan ofwel ga je door zonder aanmelden om uitzonderlijk gratis gebruik te maken van enkele boekjes.
 • Op de website van het geluidshuis kan je momenteel gratis 3 luisterverhalen downloaden, maar dat is niet alles, je vind er ook leuke prenten en tekeningen om mee aan de slag te gaan.
 • De Nederlandse website de voorleeshoek biedt 3 weken een gratis abonnement aan voor iedereen die zich registreerd. Het handige, het verloopt vanzelf, je hoeft het dus niet op te zeggen.
 • Liever de kinderen zelf laten lezen maar geen zin om een hele kast vol boeken te hebben? Dan kan je via de vier windstreken elke dag een ebook kopen voor maar 1 euro.
 • Via kleutersdigitaal krijg je ook een handig overzicht van educatieve peuter en kleuter apps die momenteel gratis zijn
RekenApp

Spelletjes

Gezelschapsspelletjes waren altijd al een hit hier, maar nu we samen thuis zijn, worden ze wel vaker gespeeld. Eigenlijk leren kinderen daar heel veel van, cijfers, geduld, rekenen … Daarnaast zijn er ook spellen op de markt die net gericht zijn op het educatieve en die ze soms ook alleen kunnen spelen. Ik denk voorbeeld aan smart games.

 • Smartgames biedt op de tablet ColourCode aan, je kan deze gratis downloaden en gebruiken tot 1 juni. Wij deden dit niet omdat we het spel zelf thuis hebben, maar ik kan alvast zeggen, het is een aanrader!
 • Helemaal gek van educatieve spelletjes, mag het gerust ook wat uitdagend en fun zijn? Neem dan zeker een kijkje bij Foozle.
 • Geen tablet of zin in gezelschapsspelletjes? Maar mag je kind wel op de computer spelen, dan vind je een leuk aanbod aan spelletjes bij de computermeester.
Spelletjes

Creatief

Je hoeft nog maar mijn blog te bezoeken en je merkt al meteen dat ik graag creatief aan de slag ga, zowel zelf als met kinderen. Op deze blog vind je alvast wat knutseltips, zelf ging ik de voorbije periode aan de slag met:

Ik hoop dat jullie allemaal rust vinden, veilig blijven en voldoende geïnspireerd zijn. Wanneer er nood is aan nog meer tips, geef maar een seintje. Laat het vooral ook niet om tips te geven aan mij.

Op zoek naar meer educatieve ideetjes? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips om al spelend te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.