Vandaag zouden wij voor de eerste keer (na onze eigen kindertijd dan toch) een communiefeest in onze familie vieren. Helaas is dit door heel het corona gedoe verzet. Toch deed dit me nadenken over heel wat aspecten zoals waarom vieren we zo’n feest? Wat is nu een leuk geschenk voor een 6/7 jarige? Maar ook, geven we nu een geschenkje of een geschenk op het verplaatste feest?

Overgangsritueel

De communie (maar ook een lentefeest) is een bijzonder overgangsmoment bij kinderen. Tegen dat moment heb je je eerste “zevenjaarsperiode” afgelegd, het is dus eigenlijk een scharniermoment. Hier maakt een kind heel wat grote stappen, ze zijn klaar om naar de lagere school te gaan, te leren lezen,  schrijven en rekenen. Het is ook het moment waarop veel kinderen de eerste definitieve tanden krijgen. Het kind krijgt dus steeds meer een plaats in de ‘grote wereld’. Voor een kind hebben al die kleine veranderingen best wel een grote impact. Dit vieren we met een feest en bij een feest horen natuurlijk geschenkjes.

Welk geschenk?

Bij het geven van geschenken, komt heel wat denkwerk kijken. Je wil uiteraard dat het geschenk past bij het kindje aan wie je het geeft, maar ook jouw relatie met hen is hier van belang. Een peter of meter zullen vaak een andere band hebben in het leven van een kind en willen dan ook vaker een bijzonder geschenk kunnen geven. Ik maakte alvast een opsomming van 5 geschenkjes die me mooi en waardevol lijken ongeacht het geslacht van het kind.

Kinderhorloge

Veel kinderen zien bij hun ouders een horloge. Vanaf de leeftijd van 6 jaar, hebben ze ook al een duidelijker tijdsbesef. Bij de overgang naar de ‘grote’ wereld komt een eigen horloge dus handig van pas. Ze zullen deze vast nog niet gebruiken om de klok te lezen, het kan best ook dienen als een hip accessoire waar ze zeker erg blij mee zijn. De roze flik flak horloge uit mijn kindertijd is mij alvast lang bijgebleven.

horloge

Fototoestel

Veel kinderen hebben rond hun 7de verjaardag vast meer foto’s van zichzelf dan wij hebben van heel ons leven. Dankzij de technologie die er vandaag is, worden er meer en meer foto’s genomen en bijgehouden. Ik merk dat de kinderen zelf ook steeds meer interesse tonen om die zelf te maken. Een voldoende stevig maar degelijk fototoestel is dus een fantastisch geschenk.

Juwelen

Een gepersonaliseerd juweel is altijd een hit volgens mij. Denk bijvoorbeeld aan een ketting met initialen of een armband met een bijzondere tekst. Voor meisjes kunnen ook de eerste ‘echte oorbelletjes een grote hit zijn, ook die mijlpaal is net als hun communie of lentefeest een hele stap in hun leven. Maar laat je niet misleiden, ook jongens kunnen erg blij zijn met een stoer communie sieraad.

Juweel initialen

Uitstapje

Een momentje samen is misschien wel het meest persoonlijke geschenk dat je kunt geven aan een kind. Dan kies je bewust voor een niet zo klassiek geschenk maar voor een leuke belevenis die heel lang bijblijft in de herinneringen. Zo kan je samen eens naar de film gaan of naar een pretpark.

Centjes

Als je er niet uit komt, kan je natuurlijk altijd een centje geven. Dit hoeft niet noodzakelijk een envelopje met geld te zijn. Er zijn voldoende originele manieren om dit op een leuke manier aan te pakken, ik denk bijvoorbeeld aan visjes omdat dit het Christelijke Ichthus symbool is.

Vis centjes

Ik vind het vooral jammer dat heel wat kinderen hun speciale moment dit jaar moeten verzetten door zo’n enge ziekte. Voor kindjes is dit een grote mentale aanpassing. Ons nichtje mag zich dus al aan een geschenkje verwachten via de post, een groter geschenk volgt dan tijdens het officiële feest.

Hoe denken jullie hierover? 2 geschenkjes of toch maar wachten tot het officiële feest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.