Ik weet niet waarom maar een windmolentje doet me altijd denken aan de zee. Misschien komt het door de nostalgie of het idee aan een frisse zeebries die de molentjes doet draaien. Hoe dan ook, ik wou eens van die leuke molentjes knutselen. Na even denken besloot ik 3 varianten te maken met papier.

Simpel windmolentje

Een simpel windmolentje kan je makkelijk maken met een vierkant stuk papier (vb. vouwblaadjes). Teken vanuit elke hoek naar het middelpunt een lijn en knip deze vervolgens tot ongeveer 3 kwart van de afstand door. Wel belangrijk om dit mee te geven aan jonge kinderen. Hier deden we het knutselen met 2 kindjes en eentje knipte het blad door.

Vouw afwisselend een stukje naar binnen toe, de volgende niet. De hoeken moeten elkaar in het midden overlappen. Let op dat je het papier niet vouwt maar dat het opgerolt lijkt.

Vervolgens kan je een gaatje maken aan het middelpunt en een splitpen gebruiken om het samen te houden. Deze splitpen kan je dan vastmaken aan een satéstokje. Een makkelijkere oplossing is om een duimspijker of een nagel te gebruiken en die in een stokje te prikken. Dan kan je om het mooier te maken een strijkkraaltje tussen het stokje en het windmolentje stoppen.

Iets moeilijker windmolentje

Voor het moeilijker model met meer ‘wieken’ aan het windmolentje volg je dezelfde werkwijze. Alleen vertrek je niet van een vierkant blaadje papier maar wel van een zeshoek of een hexagon.

De wieken van de molen kan je bijvoorbeeld versieren door te perforeren of leuke tekeningen en kleuren. Om het geheel vrolijk te maken kan je ook andere splitpennen gebruiken bijvoorbeeld in de vorm van een bloem.

Een ander modelleke

Voor het laatste windmolentje heb ik gewerkt met een rond vouwblaadje. Hier tekende ik 8 lijnen doorheen het middelpunt. Op elke lijn knipte ik een 3 tal cm ver op de lijn om vervolgens telkens 1 hoekje om te plooien.

Ook hier maak je in het midden van de cirkel een gaatje om de molen vast te maken aan een stokje. Doordat je nog een groot stuk cirkel vrij hebt, kan het leuk zijn om deze te versieren. Maak er bijvoorbeeld een vrolijk gezichtje van of kleur elke ’taartpunt’ in een ander kleurtje, laat vooral je fantasie gaan om het mooi te maken.

We zijn vergeten om onze windmolentjes terug binnen te halen, met als gevolg dat ze allemaal plat geregend werden. Maakten jullie al eens windmolentjes?

Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “windmolen” op sociale media met de hashtag #creaKrea. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de CreaKrea collega’s voor nog meer leuke creaties: KreanimoMama duizendpootKnutseljuf van Ede en Crea met kids

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Windmolentje knutselen met papier, verschillende soorten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.