Roald Dahl, een stukje nostalgie, zijn kinderboeken bestaan dan ook al lang. Veel van zijn boeken werden vertaald naar het Nederlands en zijn erg bekend. De fantastische meneer vos, die de zilveren griffel won in 1972,  is ondertussen al zo’n 50 jaar in druk. Daarom werd de jubileum editie uitgegeven in kleur, met een gouden tekst op de omslag en een leeslint om bij te houden waar je bent.

Het verhaal

Het verhaal gaat over een Meneer Vos, hij woont in het bos met zijn vrouw en kinderen. Elke avond vraagt hij aan zijn vrouw wat ze wil eten. Daarna gaat hij dit halen, vaak op een boerderij. Tja, die kalkoenen, kippen of ganzen moeten toch ergens vandaan komen.

Natuurlijk vinden den boeren van de boerderijen in het dal dit niet zo leuk. Zij worden wanhopig en verklaren hem de oorlog, maar die fantastische Meneer Vos is niet zo makkelijk te vangen.

Het is niet moeilijk om sympathie te krijgen voor meneer Vos, mede door de manier waarop hij en de boeren worden weergegeven in het verhaal. Gek genoeg reageren heel wat mensen vandaag de dag nog zoals de boeren op een vos. Zij hebben zeker dit verhaal nog niet gelezen.

Onze mening

De spanning in het verhaal wordt goed opgebouwd gedurende de verschillende hoofdstukken, dat leest lekker weg natuurlijk. Ik had eigenlijk niets anders verwacht bij een boek van Roald Dahl.

Niet te verwonderen natuurlijk dat dit boek al reeds 50 jaar in druk is. De jubilieumeditie die ik in huis heb is ondertussen de 59ste druk van het boek en werd in 2021 gedrukt. Zo zie je maar dat deze boeken echt fantastisch zijn.

De mooie tekeningen in kleur maken dit boek helemaal af, niets zo leuk als het verhaal beleven aan de hand van mooie illustraties.  

IllustratieMeneerVos
Prachtige illustraties door Quentin Blake

Ook benieuwd naar dit verhaal? De fantastische meneer is vos is te koop in de jubileum editie of de standaard editie.

Ik denk dat ik nu ook maar eens de animatiefilm zal bekijken want ik ben wel benieuwd of dit even leuk is als het boek.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.