Verhuizen is een grote verandering, voor iedereen maar al helemaal voor kinderen. Als gezin verlaat je je vertrouwde omgeving, met kinderen vaak zelfs die ene omgeving die ze al heel hun leven kennen. Routines veranderen en er kan zelfs afscheid bij komen te kijken: afscheid van school, vriendjes … Verhuizen kan dus een leuk avontuur zijn maar net zo goed aanvoelen als het einde van de wereld.

Er zijn heel wat aspecten in een verhuis die kunnen zorgen voor stress, wat kan je als ouder nu doen om ervoor te zorgen dat het voor je kinderen behapbaar is?

Geef uitleg

Een kind die nog nooit verhuisd is, kan zich helemaal geen voorstelling maken van wat dat precies betekent. Dit houdt in dat je zowel de goede zaken vertelt zoals een groter huis, een eigen slaapkamer, een grotere tuin … maar ook de minder leuke dingen zoals een andere school, nieuwe vriendjes. Breng je kindje ook zo vroeg mogelijk op de hoogte over de plannen, zodat er genoeg ruimte is om te wennen aan het idee.

Laat ruimte voor verdriet

Als ouder voel je je waarschijnlijk schuldig als je kindje niet meteen even enthousiast is over het idee om te verhuizen als jij zelf. Bij mij was dat alvast het geval. Weet wel dat het normaal is dat kinderen daar verdriet om hebben en tijd nodig hebben om te rouwen om iets waar ze afscheid van moeten nemen. Je kan hier bijvoorbeeld creatief mee aan de slag gaan en een rouwdoos of een herinneringen doos maken.

Weet wel dat kinderen flexibel zijn en dat ze uiteindelijk wel zullen wennen zolang je als ouder zorgt voor voldoende vertrouwen, verbinding en aandacht. Uiteindelijk is het belangrijkste het gezin, en als jullie dit samen doen, komt het goed!

Betrek je kind

Je hoeft niet noodzakelijk de mening van je kind te vragen over de verhuis. Het idee om alles achter te laten, zal lastig zijn, maar je kan ze wel betrekken in het hele gebeuren. Je kan hen bijvoorbeeld – net als wij deden – al tijdens een herhaalbezoek een kamer laten kiezen. Je kan samen met hen kiezen voor een nieuwe school waar jullie je beiden goed bij voelen.

Ook in de praktische zaken kan je hen betrekken, zo lieten wij zoonlief een verhuisdoos kleuren, dit was dan zijn verhuisdoos. Deze kan hij dan ook zelf helpen vullen met zijn favoriete speelgoed.

Ga op verkenning

Wanneer je al weet waar je huis ligt, kan het een goed idee zijn om al eens de buurt te verkennen. Zelf helpt mij dat ook om controle te krijgen. Zo kan je eens voorbij de nieuwe school rijden, samen naar een speelpleintje gaan of gewoon eens boodschappen doen bij de lokale supermarkt of bakker.

Aftellen

Kinderen hebben soms meer dan volwassenen controle nodig en een minder goed besef over tijd. Daarom kan een aftelkalender interessant zijn. Dit kan een blad zijn waarop ze kruisjes zetten, maar je kan hiervoor ook aftelblokken gebruiken.

Aftelblokken

Routine

Wanneer je verhuist bent, is het een goed idee om de kinderkamer snel in te richten zodat deze vertrouwt aanvoelt en de standaard routines er zoveel mogelijk in te houden. Denk aan dezelfde slaaptijden en -rituelen maar ook de ochtendroutine. Wanneer hier niet teveel verandering in komt, voelen kinderen zich al snel veilig omdat ze controle hebben over de situatie.

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.