Gisteren gaf Connie op haar blog de aftrap voor de blogtour over een bijzonder boekje. “De zware rugzak” geschreven door Sarah Surgey en uitgegeven door Van Driel publishing, vertelt het verhaal van een klein meisje die gebukt gaat onder de last van haar zware rugzak nadat ze haar opa verloor.

Het verhaal

De zware rugzak neemt je mee op weg met Enid, het meisje waarvan onlangs haar opa overleden is. Wanneer ze gaat wandelen, razen heel wat verschillende emoties door haar hoofd en ze voelt het gewicht van de zware rugzak die ze draagt. Onderweg komt Enid verschillende mensen tegen die haar aanmoedigen te praten over wat ze voelt. Bij elke ontmoeting kan ze een item uit haar rugzakje halen. Op deze manier wordt haar rugzakje steeds lichter en de weg een stukje makkelijker. Wat blijft op het einde van de rit nog over in haar rugzakje? Zal die nog zo zwaar zijn?

De Zware Rugzak Boek

Een (zware) rugzak

Iedereen heeft een rugzak die hij of zij meeneemt op de weg die je bewandelt. Deze is gevuld met herinneringen, ervaringen en gebeurtenissen uit het verleden. Dit kunnen fijne ervaringen zijn maar ook minder leuke ervaringen. Hoe groter het aantal minder leuke ervaringen in je rugzak, hoe zwaarder die is om te dragen. Ik vind deze beeldspraak dan ook een heel mooie metafoor om zo iets moeilijks aan kinderen uit te leggen.

Door verhalen met iemand te delen, hoef je die zware rugzak niet alleen te dragen. Zeker zaken zoals gemiste kansen, wensen en spijt horen hier niet in thuis. Daarom kan het beter zijn om te kijken naar de mooie herinneringen en deze te koesteren. Deze neem je wel mee op je weg, alleen maken ze je rugzak niet zo zwaar.

Het gesprek tussen Enid en de personen die ze ontmoet, loopt steeds gelijk. Dit zorgt voor herhaling, dat helpt voor jonge kinderen. Herhaling zorgt namelijk voor herkenning. Het zorgt ervoor dat er eenheid is in het verhaal, zo zijn de toevallige ontmoetingen toch met elkaar verbonden.

De zware rugzak is een heel lief, fijn boekje, geschreven door Sarah Surgey. Oorspronkelijk in het Engels maar nu dus ook vertaald naar het Nederlands. Naar mijn mening niet enkel geschikt voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen.

Koop jouw exemplaar van De zware rugzak.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Wil je nog wat andere meningen over het boekje verzamelen? Dat kan, zoals ik in het begin al aangaf, deze post maakt deel uit van een blogtour. Het grote voordeel is dat je hierdoor over dit boek, verschillende meningen en invalshoeken kunt bekijken. Om het makkelijk te maken, geef ik hieronder alvast een overzichtje van de bloggers die meedoen in de tour.

Blogtourkalender

Morgen is het de beurt aan mama met een wolkje. Ik ben alvast benieuwd naar haar mening, jullie ook?

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.