Naar de opvang, het werk, school, een boodschap doen, een middagje stappen … Als je een kindje hebt, is het makkelijk om de auto te nemen. Het kan ook met de fiets of het openbaar vervoer. Kinderen vinden een fietsritje best wel een spannend gegeven, ze kunnen veel meer zien dan in de wagen, het is eigenlijk al een uitstap op zich. Is het als ouder ook wel haalbaar? Zeker met al die tijdsdruk, op tijd op het werk, op tijd terug naar school, nog snel iets halen bij de bakker …

De auto

Tot een of twee jaar voor we een kindje hadden, hadden mijn partner en ik allebei een auto. We werkten ook beiden niet vlakbij ons huis. Ik deed mijn wagen weg toen ik werk vond op zo’n 2 kilometer van huis. Sindsdien doe ik heel veel met de fiets. Ja hoor, zelfs in de winter.

Lange afstanden doen we nog steeds wel met de wagen, al durf ik inmiddels vaker dan vroeger eens opteren voor het openbaar vervoer. Ik merk ook dat dit een leuke ervaring is voor onze kleine man en het is ook een duurzaam alternatief.

Ik geef wel toe, toen zoonlief een paar maanden jong was en mijn echtgenoot al terug moest gaan werken, heb ik wel even getwijfeld om terug een tweede wagen aan te schaffen. Ik voelde me nogal opgesloten in huis maar ik deed het uiteindelijk niet. Op moeilijkere momenten vroeg ik dan wel eens of iemand op bezoek kwam of ons wou ophalen. Weet je, dat lukte ook!

fiets met helm

Is het haalbaar met de fiets?

Inmiddels is onze jongen net iets ouder dan 4 jaar en kan ik nog steeds volmondig “ja” zeggen. Al heb ik wel enkele bewuste keuzes gemaakt als het aankomt op mijn damesfiets:

  • Transportfiets: Ik heb heel bewust gekozen voor een transportfiets met een bak voorop. Op deze manier kan ik heel makkelijk extra spullen meenemen. Denk aan een broodje van de bakker, mijn handtas en de schooltas van het zoontje …
  • Fietsstoeltje: Afhankelijk van de leeftijd, zijn er verschillende manieren om je kind te vervoeren. Eerlijk, tot hij kon rechtop zitten bracht manlief hem met de wagen. Er bestaan tegenwoordig wel mogelijkheden zoals een bakfiets of fietskar met een babyzitje, wij hebben hier de ruimte niet voor. Nu gebruik ik gewoon een toffe fietsstoel die van stijl ook volledig bij mijn fiets past. Let op: voor je kindje 3 maand is, is het toch niet zozeer aan te raken om de baby mee te nemen op de fiets.
  • Fietshelm: Voor de zoon hebben we een super toffe fiets helm gekocht, een dino helm. Het is niet altijd makkelijk een helm op te zetten bij een kindje. Als die dan gewoon super stoer is, lukt het een pak makkelijker. Hij krijgt er overal complimenten over. Er stopte zelfs eens een wagen naast ons om te vragen waar we die gekocht hadden, hoe leuk is dat?!
  • Fietsondersteuning: Ik veranderde van werk en was enkele keren gevallen dankzij mijn terugtraprem, ik moest een nieuwefiets kopen en besloot dus om een elektrische te kiezen. Neen, ik schaam me niet. Ik woon niet ver van het werk en ben ik nog jong. Het helpt om me niet zo te moeten stressen in het op tijd komen, dat is voor een mama ook belangrijk, niet?! Ok, het is minder duurzaam dan gewoon fietsen, maar nog steeds beter en voordeliger dan een extra wagen.
  • Kinderfiets: Tegenwoordig gaan we ook vaak met de loopfiets weg, dan fiets ik traag naast onze kleine kerel (al is die traag niet zo erg traag, met minimale ondersteuning is het gewoon fietsen). Hij is dan gewoon trots dat hij ook al zelf kan rijden. Zo leert hij stapsgewijs de verkeersregels een beetje. Binnenkort schakelen we over naar een fiets met trappers, we zijn alvast volop aan het oefenen!

Ik ben benieuwd, hoe verplaatsen jullie je meestal? Zijn er nog dingen waar ik zelf niet op denk die voor mij het (fietsend) leven zouden vergemakkelijken?

One Reply to “Duurzaam vervoer: fietsend met een kind”

  1. Ik verplaats me tevoet,wil stappen halen maar met kindjes is dat niet haalbaar vooral als je voor werk ze miet afzetten, met fiets ben je soms vlugger dan met auto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.