Ze zijn er weer, de madeliefjes in grasvelden. Je kan er van alles mee doen: plukken en hopen dat je geliefde van je houdt (hij houdt van me, hij houdt niet van me), boeketjes maken of een mooie krans maken voor op je hoofd of aan je nek.

Madeliefjes

Wie mee doet met “maai mij niet” heeft meer kans om mooie bloemetjes zoals madeliefjes te spotten in de grasvelden. Wat zijn ze lief en teder. Het zijn bloemetjes met betekenis, ze staan symbool voor onschuld en zuiverheid. Je vindt ze terug op schilderijen en in verhalen over jonkvrouwen en ridders.

Voor hommels en bijen zijn ze fantastisch maar ook voor ons zijn ze eetbaar. Ze reinigen het bloed en je kan ze gebruiken als kompres bij genezende wonden, bij longkwalen en ontstekingen.

Een krans van madeliefjes

Als kind vond ik het heerlijk om met madeliefjes een ketting te maken. Deze ketting kan je dragen als halsketting, armband of als kransje, afhankelijk van hoe lang je deze maakt. Onlangs was ik met mijn familie op stap toen ik met mijn schoonzus over bloemenkransen aan het praten was. Ik leerde haar een krans maken met madeliefjes, dezelfde krans kan je ook maken met andere bloemen. Ze bedacht dat dit wel een leuke blogpost kon worden. Een ideale lentepost in mei.

Hoe ga je te werk?

  • Pluk madeliefjes, liefst met een niet te kort steeltje.
  • In het steeltje maak je met je nagel een gaatje, heb je korte nagels, dan gebruik je best een mesje.
  • Steek een bloemetje door het gaatje in het steeltje.
  • Maak vervolgens ook een gaatje in het steeltje van het volgende bloemetje.
  • Ga zo door tot je een lange ketting hebt.
  • Uiteindelijk maak je het laatste steeltje vast aan het eerste madeliefje en klaar is je krans.

Wil je een steviger kransje, dan kan je ook de iets moeilijkere knooptechniek gebruiken die ik vond op de blog van larie. Hiervoor moeten je steeltjes wel een pak langer zijn.

Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Een krans maken met madeliefjes en andere bloemetjes”

  1. Wat ontzettend leuk om te weten, dat je deze bloemmetjes ook kunt eten. Dat zullen mijn dochtertjes vast fantastisch vinden om te proberen, want ons konijn knabbelt ook graag aan het gras en de bloemetjes die erin groeien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.