Ik was altijd al jaloers op dames uit mijn omgeving die zelf zo van die mooie kleertjes kunnen maken voor zichzelf en hun kinderen. Zelf wou ik dat ook graag kunnen, maar hoe begin je daar nu aan? Al helemaal als je niet elke week naar de les wil gaan? Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg in mijn omgeving of iemand me dit wou leren, ik zorgde zelf voor een niet te moeilijk patroontje en stof.

Eigen stofje

Uiteraard zou ik mezelf niet zijn als ik niet iets speciaals zou willen, ik besloot dan ook om stofje zelf te ontwerpen. Mijn webkonijn-logootje zou als basis dienen voor mijn eerste naaiwerkje, een basis marcelleke die ik reeds in gedachten had. Na wat zoek – en speurwerk, kwam ik bij spoonflower uit. Bij spoonflower kan je je eigen stofjes maar ook behangpapier en inpakpapier ontwerpen. Je kan uiteraard ook kiezen uit een heel erg uitgebreid aanbod van andere designers. Ik besloot mijn eigen ontwerp te maken, je kan dit makkelijk opladen en kiezen hoe je het design schikt. Je ziet ook meteen hoe het eruit zal zien qua schikking en er is een erg ruime keuze van soorten stofjes (wat voor mij als leek dan weer niet zo makkelijk was).

stofje

Meer

Het leek simpel, je kiest een stofje, neemt een naaimachine en gaat aan de slag met je naaiwerkje. Niets is minder waar, er kwam dus wel meer bij kijken dan gewoon een stofje kiezen. Blijkbaar heb je nog boordstof nodig, de juiste kleur van stikdraad, patroonpapier, speldjes. Dus ik naar de winkel met mijn stofje onder de arm om ervoor te zorgen dat ik hetzelfde oranje een vond. Iets wat dus geen evidentie bleek te zijn, al is het me toch gelukt.

Aan de slag

Nadat ik mijn patroontjes op patroonpapier had getekend, kon ik die uit mijn stofje gaan halen. Daar begon het al, want hoe leg je nu dat patroontje op de stof zodat je tekeningetjes allemaal in de juiste richting staan?

Rechtknippen

Als leek weet je helemaal niets, dus ook niet dat er iets bestaat als ‘recht van draad’, ondertussen weet ik al dat ik dit op mijn patroon moet overtekenen om te weten in welke richting ik het patroon moet uitknippen.Je mag dus niet zomaar willekeurig je patronen leggen om stof zo optimaal mogelijk te gebruiken (wat ik dus wel van plan was).

De eerste stiksels gingen vrij vlot, al heb ik wel eerst eens een klein stukje gestikt op een proeflapje. Het marcelleke zat eigenlijk ook wel vrij snel in elkaar.

Marcelleke

‘We zijn er bijna’ dacht ik toen, niet wetende dat ik nog redelijk wat zou zitten zweten op het plooien, strijken en bevestigen van de boordstof. Maar het resultaat mag er wezen en deze dame is best wel trots op haar eerste naaiwerkje.

Marcelleke afgewerkt

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.