Een snack die knispert zoals chips, krokant is als een koek, zoet is als een snoep, smelt in je mond als chocolade en toch gezond is, dat bestaat niet. Fout! Dat bestaat wel en het heet gevriesdroogd fruit.

Vriesdrogen, wat is dat eigenlijk?

Geen bevroren fruit zoals je zou denken maar wel fruit die gedroogd is volgens een methode waardoor al het vocht uit het fruit verwijderd wordt. Dit gebeurt door het fruit op heel lage temperaturen in te vriezen en in een vacuüm langzaam te ontdooien waardoor het ijs verdampt. Gevolg: het fruit is droog, heel licht en knapperig, 97% van de voedingsstoffen en de smaak blijft behouden waardoor het heel gezond is. Gevriesdroogd fruit blijft lang houdbaar, wat het handig maakt om mee te nemen onderweg wanneer je bijvoorbeeld op een uitstap gaat.

gevriesdroogd fruit op uitstap

Gezonde snacks

Kinderen zijn gek op ongezonde snacks, en wij als volwassenen stiekem ook. Zeker als je het druk hebt en toch zin in iets, maak je snel ongezonde keuzes. We zijn ook maar mensen.

Daarom is het handig om een aantal gezonde snacks in huis te hebben zoals fruit, rijstwafels of mueslibars. Ook potjes gevriesdroogd fruit horen dus thuis in dit rijtje. Meteen ook leuk om mee te geven naar school in plaats van een koek.

Denk niet aan die keiharde gedroogde bananen want dat is het niet, gevriesdroogde bananen zijn zacht, pufferig en bevatten veel meer smaak. Ook de ananas is 1000 keer lekkerder dan die gedroogde suikerachtige stukjes die we allemaal kennen. Het is way zoeter van smaak en het plakt niet aan je tanden.

Net zoals alles: het is geen vervanging voor fruit maar een aanvullling erop. Eens een andere snack, een ander smaakje. Ik ben fan, precies snoepjes maar dan wel gezonder.

Meer recepten of inspiratie? Lees dan mijn foodartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.