Wat zou het betekenen om het volledige plaatje te bekijken wanneer het neerkomt op je gezondheid? Ga met het boek Word je eigen dokter zelf ook aan de slag met holistische geneeskunde.

Holistisch benaderen

Holistische geneeskunde behandelt de mens als een geheel, dus niet enkel de plek waar de klacht zich voordoet. Veel problemen komen voort uit een disbalans binnen ons lichaam. Je moet het zien als een waarschuwingslampje op je dashboard die om je aandacht vraagt.

Reguliere artsen doen vaak aan symptoombestrijding door middel van medicijnen. Holistische geneeskunde richt zich eerder op het herstellen van het evenwicht in het lichaam. Het lichaam kan op deze manier zichzelf herstellen en gezond blijven. Persoonlijk vind ik dat beiden elkaar kunnen aanvullen al is niet iedereen het hierover eens.

Zelf wil ik namelijk snel van mijn problemen af maar ik vraag me ook altijd wel af waarom ik bepaalde klachten heb en hoe ik in de toekomst kan vermijden dat ik er weer last van heb zonder meteen alles op het emotionele af te wijzen. Want ja, we gaan allemaal verkoudheden hebben en wel eens ziek zijn. We zijn allemaal maar mensen.

Word je eigen dokter

Het boek word je eigen dokter is geschreven door een dame die opgeleid is in de klassieke geneeskunde, Jutta Borms. Ze verdiepte zich toen ze al aan het werk was, in de holistische geneeskunde.

In het boek gaat ze dieper in op een aantal ziektebeelden van seizoenskwaaltjes (zoals keelpijn, verkoudheid, koorstblaasjes …), infecties en ontstekingen (zoals rugpijn of longontsteking) tot welvaartsziekten (zoals stress, slapeloosheid of hoge cholesterol).

Bij elk ziektebeeld omschrijft ze telkens de oorzaak, de klassieke benadering, de natuurlijke behandeling en de holisistische betekenis. Dit laatste vind ik in sommige gevallen een beetje bij het haar gegrepen maar ik vind het wel interessant om te weten welke natuurlijke supplementen je extra kunt inzetten ter ondersteuning bij bepaalde klachten. Wat naar mijn gevoel nog steeds een meerwaarde is.

Een vlot lezend, boeiend en handig boek voor iedereen die beseft dat je zelf ook wel verantwoordelijk draagt voor je gezondheid. Door in de eerste plaats voor een goede weerstand te gaan zorgen, spring je al een heel eind.

Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Kijk dan zeker eens in mijn rubriekje gezond en fit.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.