Vandaag is het weer zover, de dag van sinterklaas. Wij vieren dit anders dan de meeste mensen, wel met geschenken, chocolade, snoepgoed maar niet met verhalen over paarden die op het dak kunnen lopen of vreemde mannen die zomaar in huis komen.

Magie?

Zoals ik al in een ander post over de sint vertelde, lieg ik niet tegen mijn zoon. Ik vind eerlijkheid belangrijk. Nu denk je misschien daar gaat de magie van de sint, maar niets is minder waar. Magie heeft niets met het wel of niet vertellen van de waarheid te maken.

Sinterklaas is een man die goede dingen heeft gedaan zo’n 600 jaar geleden. Een man die goed was voor kinderen en dat vieren wij elk jaar opnieuw. De magie zit hem in die verhalen en in de manier waarop we dit samen vieren.

Sinterklaas zonder liegen

Mijn zoon helpt mee verhalen verzinnen over hoe het kan dat andere kinderen denken dat een paard op een dak kan lopen of dat de sint met zijn pieten zomaar elk huis binnen kan in 1 nacht tijd. Hij helpt mee geschenkjes zoeken voor zijn nichtjes en neefjes en hij geniet ook zelf elk jaar van het sinterklaasfeest, de geschenkjes en het snoepgoed.

Regelmatig krijg ik de vraag hoe wij dan Sinterklaas vieren, veel mensen denken namelijk dat ik mijn zoon heel wat ontneem, maar hij heeft nooit anders geweten.

Samen vieren

Bij ons begint sinterklaas dag, net als elke andere dag met een ontbijt. Dit ontbijt is net wat uitgebreider dan anders. Zo versier ik de tafel met een geschenkje, mandarijntjes en sinterklaas snoepgoed zoals kruidnoten en chocolade. Ik voorzie vers geperst sinaasappelsap, warme choco en versie koffie. We starten we deze dag dus gezellig samen.

Sint Ontbijt

Als het feest in het weekend valt, dan doen we vaak eens een uitstap met ons gezinnetje of gaan we op bezoek bij oma of opa waar we verwent worden met nog meer snoepgoed. Ons sinterklaas feest is dus een warm en knus feest, waarbij het vooral draait om gezellig samen zijn in plaats van grote cadeaus. De waarde van die cadeaus hoort ook niet samen te hangen met hoe lief of braaf een kind is gedurende het jaar.

Geloven jullie kinderen wel of niet in Sinterklaas? Ben je eerlijk bij vragen of vind je dat je pas op een bepaalde leeftijd de waarheid moet vertellen?

Op zoek naar meer opvoedinspiratie, neem dan snel een kijkje in het rubriekje opvoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.