Als blogger valt er zo nu en dan een persbericht je mailbox binnen. Soms is het interessant en soms ook eens niet. Onlangs kreeg ik een schokkend persbericht binnen waar ik ook echt iets mee wou gaan doen. Het is namelijk iets waar ik ook zelf een mening over heb. Ik was toen ook geschrokken om te lezen dat veel gezinnen denken dat ze vandaag voor groene energie kiezen, maar dat dit dus niet altijd het geval blijkt te zijn.

Groene energie is wel een fantastische manier om iets te doen aan onze ecologische voetafdruk. Ik berekende die van mij eens en merkte dat die onlangs de inspanningen die ik vandaag al lever, eigenlijk wel te groot is ☹. Dat terwijl ik duurzaamheid wel hoog in het vaandel draag: minder plastiek, water in flessen, met de fiets naar het werk … Ik vind het zo belangrijk dat we nog iets van de wereldbol overhouden voor de volgende generatie, die waar mijn zoon deel van uitmaakt.

Sjoemelstroom

Volgens de organisatie Bolt zijn 90% van de groene elektriciteitscontracten Sjoemelstroomcontracten, dat helpt de vergroening van ons land helemaal niet vooruit.

Wat is dat nu precies Sjoemelstroom?

Zelf had ik er nog nooit over gehoord, dus velen van jullie waarschijnlijk ook niet.

Eigenlijk is het grijze energie die groen gewassen wordt. Er zijn dus energieleveranciers die gewone stroom leveren en in Ijsland garanties van oorsprong kopen om vervolgens te verklaren dat ze groene stroom leveren, terwijl die stroom helemaal niet naar ons komt. In Ijsland is alle energie groen, het land er in de jaren 70 namelijk voor gekozen om hierop in te zetten.

Het kost leveranciers ook helemaal niet zoveel om dit te doen: slechts 1 euro per Belgische huishouden per jaar om grijze stroom als groen te verkopen. Eigenlijk is het niet eerlijk en zou de overheid het niet mogen toelaten om certificaten los te koppen van die groene stroom.

Ergens snap ik ook wel dat niet iedereen wakker ligt van het feit of de stroom groen is of niet, stroom is gewoon ook erg duur. Maar je kan dus wel perfect kiezen voor groene stroom zonder dat het echt duurder moet zijn. Zelf hebben wij een contract lopen die ons helpt om voor ons de beste energie te kiezen, wij gaven hierin mee dat we belang hechten aan groene stroom. Na een check op herkomst van onze stroom bij vreg, blijkt dat we wel degelijk zeker mogen zijn van lokale groene stroom.

Vraag je je dit soms ook af? Controleer dan zeker eens waar jouw energie vandaan komt? Zie je hier ergens Ijsland of Noorwegen staan, dan is de kans reëel dat jij ook geen echte groene stroom krijgt.

Zeker van groene energie?

Dan kies je een leverancier die echte groene stroom levert. Er is sinds kort ook een nieuwe speler op de markt waardoor je helemaal zeker bent van je energie, een beetje de airbnb of de über van de stroom. Via hen kan je lokaal bij anderen groene stroom aankopen, je vind er ook steden die op deze manier hun stroom aanbieden vb. Kortrijk

Zij voeren op dit moment een actie tegen het groenwassen van stroom. Daarvoor zetten ze een campagne op waarin ze een filmpje sharen via sociale media en werken met de hashtag #stopsjoemelstroom. Per share gaat een garantie van oorsprong terug naar IJsland Op het einde van hun campagne, eind januari 2020 dus, vertrekken ze naar IJsland om de aangekochte groenestroomcertificaten terug te brengen.

Vind je ook dat groene stroom echt groen moet zijn? Deel dan zeker het filmpje en werk met de hashtag #stopsjoemelstroom

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.