Dit jaar brengt het organiseren van een verjaardagsfeest voor het eerst een pak stress met zich mee. Het is namelijk de eerste keer dat we een kinderfeestje  organiseren waarbij we ook kindjes uit de klas uitnodigen. Dit had ik toch wat onderschat, het brengt namelijk heel wat dilemma’s met zich mee.

Dilemma 1: Hoeveel verjaardagsfeestjes

De voorbije jaren organiseerden we steeds 1 verjaardagsfeest waarbij we zowel vrienden als familie uitnodigden met hun kindjes. Grootouders bezochten we dan apart met een stukje taart omdat we ook wel beseffen dat die drukte niet altijd aan hen besteed is. Maar is dit nu ook nog een goed idee? Zouden we niet met teveel mensen zijn?

Na even wikken en wegen kwamen we tot het besluit om slechts 1 feest te geven, op locatie. Ergens waar kindjes zich optimaal kunnen amuseren. Een kindje meer of minder maakt dan eigenlijk helemaal niet uit.

Lees ook: Verjaardagstraktatie zelf maken met strijkkralen

Dilemma 2: Verjaardagsfeest locatie

Ik ben zo het type persoon die elk jaar een ander feest wil, liefst ook iets speciaals, gewoon omdat het kan. Zo organiseerden we 2 jaar geleden een boerderijfeest waar de kindjes de dieren konden voederen, vorig jaar gingen we naar een andere boerderij waar ze de stallen van de dieren konden bewonderen en zelf pannenkoeken en pudding maken. De inspiratie blijft echter niet eindeloos, wat zou ik dit jaar kunnen doen? Liefst ook eens geen boerderijthema deze keer.

Een aantal zaken vond de omgeving te saai vb. een museumfeest. Veel andere organisaties komen bij je thuis een verjaardagsfeest organiseren, dat vind ik zelf maar niets. Zoonlief wou liefst naar een indoor speeldorp, alleen iedereen doet dat. Uiteindelijk kozen we voor een trampolinepark, het is een beetje een indoor speeldorp maar toch ook anders.

Kroon

Lees ook: Gezonde traktatie

Dilemma 4: Verjaardagsfeest timing

Woensdagen vallen bij ons al af gezien we beiden voltijds werken. De zaterdag vind ik dan nog steeds fijner dan de zondag voor een feest, veel mensen hebben graag hun zondag als familiedag denk ik dan.

De trampolinefeestjes voor kleuters zijn enkel in de voormiddag beschikbaar, dus de keuze was snel gemaakt. Zelf vond ik het ook een handig tijdstip, er is dan nog een hele namiddag om andere leuke dingen te doen. Al blijkt achteraf gezien dat dit voor veel mensen een vervelend tijdstip vonden omdat veel kinderen dan gaan sporten.

Dilemma 3: Wie nodig je uit

Wie vraag je nu eigenlijk op zo’n verjaardagsfeest? Dit zorgde nog voor het meeste stress. Hoe dan ook zeker al de neefjes en nichtjes, de kinderen van onze beste vrienden en de kindjes waar hij al mee samen speelt sinds het kinderdagverblijf. Dit zijn de kinderen waar hij al een levenslange band mee heeft, als je dit eigenlijk al kunt zeggen bij een leeftijd van 5.

Dit moet natuurlijk aangevuld worden met de kindjes uit de klas. Ik vind dat ene lastige want hoe bepaal je wie wel mag komen en wie niet.

Heel de klas uitnodigen voor een vijfjarige vind ik een stap te ver, maar ik weet niet met wie hij veel speelt natuurlijk. De juf gaf me geen antwoord, dus ik kon enkel verder gaan op de namen die hij zelf noemde. Het grote probleem hiermee is dat die lijst met namen elke dag anders was.

Ik kon ook geen gebruik maken van waar hij al mocht gaan en waar niet want hij is zelf nog maar naar 1 feestje geweest. Tja,  hier zat ik dus wel met mijn handen in het haar.

Hoe hebben we het opgelost? We kozen het kindje waar hij altijd over spreekt en de kindjes waarvan we zelf dagelijks zien dat hij ermee speelt, aangevuld met de namen die het vaakst naar voor kwamen op het lijstje. Tussenin heeft het voor de nodige drama gezorgd want zoonlief ging eerst wel akkoord en dan weer niet. Maar in the end kwam alles goed en werd het een geslaagd springfestijn.

Taartje

Lees ook: Lego traktatie voor de 5de verjaardag DIY

Dilemma 4: De uitnodiging

Als crea-mama maak ik graag zelf uitnodigingen, Het maken op zich is dus niet het grote probleem, maar wel hoe bezorg je de uitnodigingen aan de ouders in kwestie, al helemaal wanneer je niet de hele klas uitnodigt.

Ik wil natuurlijk niet dat er kindjes jaloers zijn of ouders het gevoel hebben dat hun kind niet gewaardeerd wordt. Iedereen uitnodigen, lijkt me gewoon een stap te ver gaan. Daarom geef ik ook al niet graag de kaartjes mee naar school.

Alle adressen of contactgegevens van de ouders heb ik dan ook weer niet.

Hebben jullie ook zoveel dilemma’s bij het organiseren van een verjaardagsfeest?

One Reply to “Verjaardagsfeest dilemma’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.