Wie me volgt op de socials, heeft misschien wel gemerkt dat we een paar spannende weken achter de rug hebben. Wij hebben een huis, maar we wilden toch graag een nieuw huis kopen. Ik had heel wat vragen hierover maar de grootste vraag was toch: Wat doe je nu best? Eerst een nieuw huis kopen of toch maar eerst je bestaande huis verkopen?

Eerst een nieuw huis kopen

Een huis kopen is een optie, maar dan is er wel dat risico dat je bestaande woning niet op tijd verkocht raakt en dat het financieel lastig wordt. Wij willen natuurlijk niet onder druk gezet worden om tegen de tijd te verkopen en onze woning voor een (te) lage prijs weg te doen, dat risico loop je natuurlijk wel. Of niet?

Tegenwoordig kan je ook aankloppen bij de bank. Zij kunnen je een overbruggingskrediet aanbieden. Dit is een kortlopend krediet, maximaal zo’n 12 maanden, waarbij je in eerste instantie enkel interest afbetaald. Het bedrag dat je kan lenen op deze manier is echter wel beperkt tot 90% van de geschatte waarde van je huis. Wel opletten want zo’n leningen zijn vaak duur en je rekt er alleen je tijd mee, je kan de termijn niet zomaar verlengen.

Bestaand huis verkopen

Je bestaande huis verkopen, de andere optie, is ook een dubbeltje op zijn kant. Tussen het compromis en de akte heb je namelijk maximaal 4 maanden tijd. Wat doe je als je je woning verkoopt en je niet tijdig een nieuwe woning kan vinden? Dan kan je natuurlijk iets gaan huren, uiteindelijk zal je dan wel 2x moeten verhuizen.

Een ander alternatief is afspreken met de kopers dat je nog een periode in de woning kunt blijven wonen, dit kan vaak door een bezettingsvergoeding. Ik denk niet dat de meeste mensen staan te springen voor dergelijke situatie, tenzij het natuurlijk iemand is die de woning koopt met als doel deze te verhuren.

Conclusie

Beiden zijn mogelijk en er is telkens ook een scenario waarop je kan terugvallen, mocht er toch iets foutgaan. Wij besloten toch te kiezen voor het eerste plan en eerst een nieuw huis te kopen en dan pas de bestaande woning in verkoop te zetten.

Hebben jullie deze keuze al moeten maken? Hoe hebben jullie het aangepakt?

2 Replies to “Nieuw huis: eerst kopen of eerst verkopen?

  1. Inderdaad lastig, hoewel tegenwoordig de huizenmarkt zo oververhit is dat je misschien gemakkelijker een huis kunt kopen voordat je zelf je huis gaat verkopen. Wij denken hier ook over na maar durven in deze tijd het risico wel te nemen. Ligt natuurlijk ook heel erg waar je woont, of het een krimpregio is of in de randstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.