Nadat ons hondje overleden is, kozen we ervoor om twee katten in huis te nemen. Een spannende beslissing die zorgt voor veel extra vreugde en liefde in ons leven, maar ook veel extra verantwoordelijkheid. Of je nu kiest voor een hond, een kat, een konijn of een ander huisdier, er zijn wel een aantal belangrijke overwegingen die je in acht moet nemen voordat je de sprong waagt.

In deze blogpost deel ik enkele persoonlijke afwegingen waar je rekening mee moet houden voordat je een huisdier in huis neemt.

Levensstijl

Denk na over je levensstijl en de hoeveelheid tijd die je kunt besteden aan de zorg voor een huisdier.

Toen we ons hondje hadden woonden we op een appartement, dus zochten we een hondenras uit die minder beweging nodig had. We hebben allebei een drukke baan en gaan graag op reis, daarom opteerden we na het overleiden van onze lieve viervoeter om voor een kat te kiezen. Ze zijn iets zelfstandiger en hebben minder directe aandacht nodig, al krijgen en geven ze die wel graag.

Kat wil knuffelen

Verantwoordelijkheid

Het nemen van een huisdier is een levenslange verantwoordelijkheid. Tijdens corona hebben we gezien dat er veel mensen zijn die dit niet begrijpen en hun dier dumpen in een asiel of erger gewoon ergens verweesd achterlaten omdat ze er niet meer voor kunnen of willen zorgen. Dat is erg. Huisdieren zijn afhankelijk van hun baasjes voor hun welzijn en zorg gedurende hun hele leven. Denk dus aan die lange termijn en zorg ervoor dat je bereid bent om die verantwoordelijkheid op te nemen. Zelfs wanneer de omstandigheden veranderen.

Financieel

Een huisdier kost geld. Naast de initiële aanschafkosten, zijn er ook terugkerende kosten zoals voeding, uitgaven voor speelgoed en accessoires, vaccinaties, kattenbakvulling, speelgoed. Stel een budget op en zorg dat je de financiële ruimte hebt om dit te dragen.

Gezondheidszorg

Net als mensen hebben dieren basisverzorging nodig, denk aan vaccinaties, controles bij de dierenarts, ontworming … daarnaast kunnen huisdieren ziek worden. Dat hebben we gezien met onze Sally, ze bleek een hersentumor te hebben. Als baasje wil je er alles aan doen om ze gezond te zien, dus hebben we geïnvesteerd in allerhande onderzoeken, maar het mocht niet zijn helaas.

Bulldog loopt in het water

Zeker bij een onverwachte aandoening kunnen de kosten voor onderzoeken, operaties, medicatie snel oplopen. Ik weet het, dat heb je zeker over voor je huisdier, het is tenslotte een deel van je gezin, maar kosten komen altijd ongelegen. Een huisdierenverzekering is dus wel een waardevolle investering om die onverwachte kosten te beheersen en de gezondheid van je lieveling te waarborgen. Bij Figo kan je niet enkel kiezen voor een honden-, of kattenverzekering maar zelfs voor een verzekering voor konijnen of pagegaaien. Met de juiste premie kun je onvoorziene medische noden, ongelukken, verwondingen en chronische aandoeningen effectief aanpakken zonder je zorgen te maken over de financiële aspecten. Het geeft je gemoedsrust en stelt je in staat om te focussen op het bieden van de best mogelijke zorg voor jouw huisdier, ongeacht wat er op hun pad komt.

Twijfel je er dus aan of je een huisdier wil nemen, denk dan zorgvuldig na alvorens je beslist. Door rekening te houden met wat ik hier schreef, kan je ervoor zorgen dat je een weloverwogen keuze maakt die zowel bij je gezin als het diertje past. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je een hechte band opbouwen met je nieuwe huisdier, en samen een leven vol vreugde en avontuur tegemoet gaan.

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics. Meer voor de persoonlijke verhalen, dan kan je terecht op mijn Persoonlijke rubriekje.

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.