De laatste tijd is er veel te doen in de media over kunstmatige intelligentie, denk aan AI tools zoals ChatGPT. Maar wat is dat nu precies? Moeten we schrik hebben dat computers de wereld zullen veroveren?

Waarom lezen over kunstmatige intelligentie?

Voor wie net als mijn man en ikzelf in de technologie business tewerkgesteld zijn, is dit iets waar we vaak over horen en die we wel begrijpen. Voor de meeste mensen lijkt artificiële intelligentie magie. Hoe dan ook, onze kinderen zullen er zeker mee te maken krijgen als ze ouder worden. Kunnen ze maar net zo goed weten wat het is, en hoe het (ongeveer) werkt.

Kunstmatige intelligentie maakt ons leven een stuk makkelijker, die computers berekenen zaken niet enkel sneller maak vaak ook beter dan ons. Dat is best spannend want later zullen vast een groot deel van onze jobs door computers gebeuren. Onze kinderen zijn nu al veel beter met technologie dan wij waren op hun leeftijd.

AI in mensentaal

Bas Haring probeert al deze concepten in mensentaal uit te leggen in het boek Kunstmatige intelligentie is niet eng.  Ik zegt probeert omdat de eerste hoofstukken toch niet zo erg bevattelijk zijn, hij legt de werking van een computer heel goed maar toch vrij complex uit. Misschien is het voor mensen met een visuele ingesteldheid eenvoudiger om zich hierdoor te worstelen, ik heb handige schemaatjes nodig.

Persoonlijk vind ik de uiteenzetting van Lieven Scheire in zijn show AI dan net iets beter, met wat geluk vind je op nerdland een uitleg op kindermaat.  

Beiden komen wel op hetzelfde neer, informeren over wat artificiële intelligentie is in mensentaal, mensen doen nadenken over de mogelijkheden en bedreigingen maar ook over de fouten die in het geheel kunnen sluipen. Het leuke aan het boek van Bas Haring vind ik het feit dat hij er zijn filosofisch kantje heeft in verwerkt en je doet nadenken over zaken zoals ‘als een computer slim is, is hij dan echt slim of nep slim?’ of ‘wie is er schuldig als een zelfrijdende auto iemand aanrijdt?’

Een aanrader dus voor jonge en minder jonge lezers die willen begrijpen waar kunstmatige intelligentie precies over gaat, aangevuld met heel kleurrijke en leuke illustraties. Die illustraties hebben mij namelijk getriggert om het boek in huis te halen.

Koop jouw exemplaar van Kunstmatige intelligentie is niet eng. (Ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel).

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.