Ik heb veel interesses, veel verschillende projecten naast elkaar lopen, zowel thuis als op het werk. Ik kan en wil hierin geen keuzes maken om maar met één enkel iets bezig te zijn. Ik ben een projectleider, digitaal manager, contentbeheerder, woordenkunstenaar, creatieveling, blogger, ondernemer, vrouw, vriendin, mama, … Het boek van Emilie Wapnick leert me dat ik hierin niet allen ben en dat ik niet hoef te veranderen. Wat een verademing.

Multipotentialist

Een multipotentialist, zoals beschreven in het boek hoe word je alles, is iemand met veel interesses en doelen, die veel weet over uiteenlopende dingen, een handig en veelzijdig persoon die nieuwsgierig is naar allerlei niet met elkaar verband houdende onderwerpen. Met andere woorden, dat ben ik!

Niet makkelijk

Dat het leven als multipotentialist geen makkie is, ervaar ik zelf ook aan de lijve. Al van jongs af aan word je als persoon gevraagd keuzes te maken die wijzen naar een vaste loopbaan of specifiek beroep. Ik koos heel bewust veelzijdig (netwerkeconomie) om niet te moeten kiezen tussen alles wat me boeit.

Het maakt je ook onzeker als persoon want door je niet te specialiseren, heb je ook steeds het gevoel nergens in uit te blinken. Is dat nu net niet wat veel mensen (incl. mezelf) wel willen?

Deze problemen en nog heel wat andere herkenbare zaken, worden in het boek besproken en toegelicht. Er worden ook wel handvaten geboden om prioriteiten te leren stellen en om focus te leren houden, telkens met lekker veel alternatieven en combinatiemogelijkheden. Je merkt zo dat het iemand geschreven is van dezelfde ‘soort’.

Hoe word je alles lezen

Superkrachten

Daarnaast steekt Emilie wel nog een hart onder de riem door aan te geven wat de sterktes van multipotentialisten zijn. Samen met tips hoe je deze zelf kunt benadrukken en in de verf kunt zetten. Ze omschrijft die sterktes als onze vijf superkrachten. Oh yeah!

  1. De synthese van ideeën
  2. Snel leren
  3. Aanpassingsvermogen
  4. Het grote plaatje zien
  5. Verbanden leggen en vertalen

Ik weet nu eindelijk zeker dat ik goed bezig ben en gewoon af en toe mijn demonen moet leren verjagen. Het boek heeft me vooral veel duidelijkheid en herkennig gebracht.

Of ik daadwerkelijk aan de slag ga met de tips, weet ik nog niet. Ik denk dat ik onbewust wel enkele zaken zal oppikken of naar het boek zal terug grijpen wanneer ik weer eens twijfel aan mezelf.

Ik ben benieuwd, zijn er nog multipotentialisten onder mijn volgers?

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.