Kabouterplankjes, dat zijn houten plankjes, allemaal van dezelfde grootte. Als je het ziet, kan je je onmogelijk gaan inbeelden wat er zo leuk aan is. En toch, het meest uitdagende speelgoed dat er is volgens mij. Wij zijn er thuis helemaal weg van. Wat ik leuk vind aan kapla is dat je er zo creatief mee aan de slag kan, je kan er allerhande dingen mee bouwen van heel simpele dingen tot super complexe bouwwerken. Naast het feit dat het dus gewoon leuk speelgoed is, heeft het ook een educatieve waarde.

Kabouterplankjes

Het meest gekende merk van kabouterplankjes is Kapla (de afkorting van het woord). Dit is relatief duur maar vind ik wel het kopen waard omdat je er uren speelplezier aan hebt en ook voor volwassenen is het leuk. Ze bestaan ook van andere merken zoals goki goki, planks2play, blokjes uit de hema … een handig overzichtje vind je bij huisvlijt.

Open edge speelgoed

Doordat het zo’n simpel speelgoed is en je er dus alle kanten mee op kunt, kan je er ook heel wat mee doen.  Zoonlief gebruikt bij zijn creaties vaak ook ander speelgoed, dan maakt hij een garage of een brug voor zijn auto’s, een knikkerbaan om knikkers van te rollen …

Kaplaparkeertoren

Educatief

Van te bouwen met kabouterplankjes leert een kind driedimensionaal te werken, denk aan dieptezicht, inzicht in bouwtechnieken, evenwicht, volumes, vormen … Met andere woorden, basisprincipes van fysica, geometrie en wiskunde. Doordat je er ook creatief mee aan de slag kan, zorgt het dus dat je logische linkerhersenhelft goed leer samenwerken met je creatieve rechterhersenhelft.

Soms wil je ook bewust het bouwen wat aanmoedigen bij je kind, daarom werkte ik een aantal bouwuitdagingen uit. In eerste instantie voor mijn kleine man, maar ik deel ze graag met jullie.

Download gratis de bouwuitdagingen en 3D bouwuitdagingen

De bouwuitdagingen bestaan uit 8 2d voorbeelden, dit zijn dus bouwwerkjes die je plat op de grond maakt. En 8 3d voorbeeldjes, echte bouwwerkjes dus.

Zoonlief is alvast tevreden, laat je ook weten wat jullie ervan vinden?

PrintableInGebruik

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “blokken” op sociale media . Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega’s voor nog meer leuke creaties: Kreanimo en  Mama duizendpoot

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.