De laatste maanden en weken liep ik mezelf weer voorbij, constant opgejaagd met het gevoel te weinig tijd te hebben voor wat ik moet doen. Toen ik het boek Kalmte van Chris Bailey zag liggen, wist ik dat dit een boek was dat ik moest lezen om terug wat meer rust en kalmte in mijn leven te krijgen.

Presteren en meer

De wereld waarin we vandaag leven, dwingt ons onbewust bezig te zijn met presteren. Denk maar eens na hoe je een bepaald of een dag goed gelopen is? Waarschijnlijk zal dit net als bij mij bepaald worden door hoeveel je gedaan hebt gekregen. Dit is wat Chris Bailey omschrijft als de prestatiementaliteit. We proberen zoveel mogelijk te doen op elk moment van de dag, zelfs wanneer we eigenlijk liever zouden ontspannen.

We proberen ons leven zo veel mogelijk te vullen met activiteiten (leuke en minder leuke) en we voelen ons minder schuldig wanneer we even 5 minuten hersenloos scrollen door onze sociale media dan wanneer we 5 minuten echt niets doen. Eigenlijk is dit niet ok, we verkwisten hierdoor veel energie en raken hierdoor zelfs nog meer gestresseerd.

We willen altijd maar meer, meer leuke dingen, meer werk verzetten, meer sporten, meer geld verdienen … hoeveel we ook bereiken, we hebben altijd het gevoel dat er iets ontbreekt. Wanneer we dan nog eens gaan vergelijken met anderen, hebben we vaak het gevoel dat we niet voldoen. Bam, nog wat stress erbij.

Ja, het is lastig om je niet onrustig te voelen in de wereld van vandaag. Maar hoe komt dat toch?

Dopamine

In Kalmte geeft Bailey aandat we steeds meer behoefte hebben aan dopamine, een stofje die zorgt voor een verdovende stimulatie.

Moderne technologie speelt hier slim op in met de belofte aan nieuwe (gepersonaliseerde) prikkels die ons steeds terug roept naar onze smartphone. Maar ook ongezond of overmatig eten, cafeïne, impulsief winkelen, alcohol, gamen (ja zelfs spelletjes zoals bejeweled) … we gebruiken deze activiteiten als ontsnapping aan ongemakkelijke gevoelens maar ze vervangen helaas gewoon de ene vorm van stress door de andere.

Hierdoor lijkt het alsof we heel weinig vrije tijd hebben, maar eigenlijk hebben we er meer dan we denken. De momenten dat we afgeleid zijn, zijn gewoon versnipperd doorheen de dag en gevuld met kleine stressbronen in plaats van rustgevende momenten waarin we kunnen opladen.

Dopaminevasten voor meer kalmte

De schrijver daagt je uit om een lijst te maken dagelijkse gewoonten en stimulerende activiteiten (zoals hij zelf ook deed), zodat er een helder beeld ontstaat van welke zoal in een dag doet en die je een dopaminekick bezorgen.

Hij daagt je uit om aan de slag te gaan met het minderen van deze activiteiten en ze te vervangen door activiteiten die voor een evenwichtigere afgifte van stoffen in je hersenen zorge,. Denk aan sporten, meditatie, tijd doorbrengen met vrienden en familie, samen koken met je partner …

In het begin zal je voelen dat je geest rusteloos is op die momenten en naar afleiding smacht (naar je telefoon grijpen, toch die koek eten …) maar eigenlijk is het je geest die tot rust probeert te komen.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om dit te proberen volhouden, wil je meer kalmte dan is het een kwestie van doorzetten en je niet te laten verleiden tot het scoren van een nieuwe dosis dopamine. Als je het volhoud zal je je volgens de productiviteitsexpert niet enkel kalmer voelen maar ook nog eens productiever zijn.

Kalmte is geen zweverig boek zoals je zou denken op basis van de cover. Het is een boek vol tips en strategieën die wetenschappelijk onderbouwd lijken te zijn. Persoonlijk vind ik dat de focus misschien iets teveel op het verslavende effect van de smartphone ligt maar als je daardoor kijkt, vind je ook de andere triggers voor stress terug in dit boek.

Koop jouw exemplaar van Kalmte
Ook beschikbaar bij de locale boekhandel.

Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Kijk dan zeker eens in mijn rubriekje gezond en fit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.