Als werkende moeder weet ik als geen ander hoe overweldigend en tijdrovend het kan zijn om een huishouden draaiende te houden. De constante stroom van taken lijkt soms eindeloos.

Gelukkig heb ik al een aantal handige trucjes en strategieën ontdekt die mij al een stuk vooruit helpen. Ik deel graag een aantal van deze trucjes met jullie, misschien hebben jullie er ook wel iets aan.

  1. Ik heb bepaalde dagen waarop ik taken meestal doe: zo ga ik op zaterdag om boodschappen, doe ik meestal op een avond de strijk voor de tv en poets ik op woensdagmiddag wanneer de zoon zijn hobby’s gaan doen is. Door dit schema min of meer te volgen, kan ik mijn tijd een beetje inplannen en voorkomen dat al het werk zich opstapelt (wat niet wil zeggen dat dit nooit gebeurt hoor).
  2. Ik plan zoveel mogelijk mijn maaltijden voor de week in en maak dan een boodschappenlijstje voordat ik naar de supermarkt ga. Dit bespaart me niet alleen tijd in de supermarkt, maar voorkomt ook dat ik heel vaak last-minute boodschappen moet doen. Bovendien helpt het plannen van maaltijden om stress te verminderen en gezondere keuzes te maken (lees: minder snel naar fast food te grijpen).
  3. Minimaliseren en organiseren zijn twee sleutelwoorden. Ik heb geleerd om de hoeveelheid spullen in mijn huis te minimaliseren. Zo hebben wij weinig opsmuk staan in huis, dit bespaart me heel wat tijd met het poetsen. Regelmatig verkoop ik onnodige spullen of geef ik ze weg om de rommel te verminderen.
  4. Slimme opbergoplossingen hebben mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt. Ik heb geïnvesteerd in ladeverdelers en bakken om onze spullen en kledij georganiseerd te houden, tot grote frustratie soms van de man. Maar voor mij maakt dit opruimen en netjes opbergen van spullen wel eenvoudiger.
  5. Elke dag maak ik tijd voor een snelle opruimronde door het huis. Gewoon een paar minuten om rondslingerende items op te ruimen, de vaatwas te vullen, dekens op te vouwen, het keukenaanrecht op te ruimen en dingen terug te zetten waar ze horen. Meestal ga ik dan ook snel eens rond met de steelstofzuiger.
  6. Multifunctionele schoonmaakmiddelen zijn mijn geheime wapen tijdens het poetsen. Ik kies voor schoonmaakmiddelen die verschillende oppervlakken kunnen reinigen. Hiermee bespaar ik niet alleen tijd, maar ook ruimte in de kast. Bovendien maak ik vaak gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, ossengalzeep of soda, die niet alleen ene pak goedkoper, maar ook nog eens milieuvriendelijk en efficiënt.
  7. Het verdelen van taken helpt ook wel eens. Iedereen draagt hier zijn steentje bij in het huishouden. Dit verlicht niet alleen de last voor mij, maar maakt het huishouden ook efficiënter. Zo werken we als gezin samen om het werk te verlichten en hebben we nog wat extra tijd om samen iets leuks te doen. win-win.
  8. Lijstjes. Ik ben een lijstjes-dame. Door grote taken op te delen in kleine stappen maak je een langer to do lijstje maar kan je je werk ook behapbaarder maken. Neem bijvoorbeeld het schoonmaken van een kamer. Verdeel het in verschillende taken, zoals stof afnemen, stofzuigen en opruimen. Werk stap voor stap en beloon jezelf na elke voltooide taak.
  9. Maak gebruik van wachttijd: Er zijn veel momenten gedurende de dag waarop je moet wachten, zoals bijvoorbeeld tijdens het koken, het koffie zetten of zelfs wachten op de kinderen bij de schoolpoort. Gebruik deze momenten om kleine huishoudelijke taken te doen, zoals het vouwen van de was, het afnemen van het aanrecht of het beantwoorden van e-mails.
  10. Wees flexibel: Soms gooit het leven roet in het eten en verlopen dingen niet zoals gepland. Soms vraagt er iemand om iets leuks te doen, dan wil je dat niet moeten weigeren omdat je de ramen zou moeten lappen toch? Wees flexibel en pas je aan wanneer dat nodig is. Laat los want het werk loopt heus niet weg.

Het implementeren van deze kleine zaken in mijn dagelijkse routine heeft me geholpen om mijn huishouden efficiënter te beheren en net dat beetje meer vrije tijd te creëren. Ik moedig je aan om dit ook te doen. Experimenteer en ontdek welke strategieën het beste werken voor jou en je gezin. Het belangrijkste is dat je een balans vindt tussen het runnen van je huishouden en het genieten van je tijd als moeder. Jij kunt dit ook!

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.