De herfst staat voor de deur en het nieuwe schooljaar start binnenkort. Dit is voor ons, en waarschijnlijk voor veel ouders, het moment om nieuwe schoenen te kopen voor de kroost. Maar waar moet je nu allemaal op letten om goede kinderschoenen te kiezen?

Het is namelijk niet zo dat de duurste schoenen altijd de beste zijn of de mooiste absoluut niet goed zijn. Met deze tips slaag je er vast in om een mooie én degelijke schoen te vinden.

Stevigheid

Een goede kinderschoen is stevig, dit wil niet zeggen dat deze absoluut niet soepel is, wel dat je moet letten op de stevigheid van de hiel. Controleer dus steeds of de hiel stevig genoeg is, vaak merk je dit aan een opstaand randje ter versteviging.

Flexibiliteit

Een goede schoen is ook flexibel, dan hebben we het meer bepaald over de zool. De zool hoort te plooien aan de teen, nooit in het midden. Ligt het buigpunt in het midden, dan is de schoen niet goed genoeg.

Juiste maat

Om heel zeker te zijn van de maat, dan kan je je kind de schoenen laten passen. De schoenen mogen niet knellen. Bij kinderschoenen geldt zelfs de regel dat ze meteen goed moeten zitten. Koop ze dus zeker ook niet op de groei, dat is niet goed voor kindervoetjes.

Hoe bepaal je nu de juiste maat?

Controleer of je kind voldoende ruimte heeft in de schoen door met je duim op de neus van de schoen te drukken. Met de voet helemaal naar voor schuiven en nagaan of er een vinger achter de hiel kan is minder betrouwbaar, je weet namelijk nooit of je kind de tenen kromt.

Veel schoenen, zoals adidas sneakers hebben een uitneembare zool. Deze kan je er makkelijk uithalen en de voet van het kindje hierop plaatsen. Op die manier kan je goed zien hoe groot het voetje is ten opzichte van de schoen. Houd in je achterhoofd dat de schoen ongeveer één centimeter langer is dan de voet

kinderschoenen

Maak het gemakkelijk

Voor kinderen is veters strikken niet altijd makkelijk. Daarom kan je kiezen voor velcro of een rits. Sommige kinderschoenen hebben ook elastieken. Wij hebben voorbeeld een paar sportschoentjes van adidas met zo’n elastieken, die gaan heel vlot aan en uit. Ideaal voor een vlot verloop van de ochtendspits.

Materiaal

Voor kinderschoenen is het ideale materiaal leder, dit ademt waardoor de voetjes fris en droog blijven. Anderzijds zijn synthetische materialen dan weer ideaal om in de wasmachine te stoppen en te reinigen.

Vervanging

Controleer om de 3 maanden of de schoenen nog ruim genoeg zitten, kindervoetjes durven soms wel eens snel groeien. Bij kleinere kinderen kan je merken dat ze plots meer beginnen vallen, dit kan ook een signaal zijn dat de schoenen te klein geworden zijn.

Hou met deze tips rekening en kies zelf een aantal schoenen uit die aan deze voorwaarde voldoen. Laat je kindje dan uit deze selectie een paartje kiezen, zo wordt het zeker een succes.

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.